Ioan Matiuţ a participat recent, la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, ediţia 2011.
Aţi fost invitat, recent, la Frankfurt, la cel mai mare târg de carte din lume. Cu ce impresii v-aţi întors?
Matiuţ: A fost o experienţă foarte interesantă şi utilă pentru mine ca scriitor şi editor. Acolo poţi lua pulsul literaturii vii şi a pieţei de carte din întreaga lume. Şi în acest an Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt (Frankfurt Book Fair) a fost locul de întâlnire a 7000 de expozanţi din 106 ţări, instalaţi în 12 Halle, pe o întindere vastă de 100 hectare. Pe parcursul celor cinci zile, aceştia şi-au prezentat ofertele şi producţia editorială dar cu toate că pe aici sau perindat zilnic peste 300 000 de vizitatori, nu s-a vândut nici o carte. Pentru că târgul este dedicat exclusiv vânzării drepturilor de autor, contactelor dintre autori, editori, traducători şi agenţi literari. Invitata de onoare a acestei ediţii a fost Islanda, o ţară cu literatură mică dar cu o medie de 8,5 cărţi citite anual pe cap de locuitor.
Ce alte evenimente au mai avut loc acolo?
Matiuţ: Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt are o tradiţie de peste 500 de ani, adică de pe vremea când Johannes Gutenberg a inventat prima tiparniţa chiar aici în apropierea Frankfurtului, la Mainz. Iar interesul publicului pentru acest târg este atât de mare încât pentru Frankfurt este o adevărată sărbătoare onorată cum se cuvine.
Astfel, în spaţii generoase şi în prezenţa unui numeros public, se desfăşurau simultan mai multe lansări de carte, seminarii şi conferinţe pe tematică editorială sau multimedia, cele mai multe preluate în direct de canalele de televiziune germane. De asemenea, oraşul şi mijloacele de transport erau pline de afişe şi informaţii despre târg.
Se discută tot mai mult despre înlocuirea cărţii tipărite cu cea electronică. Ce semnale s-au dat în acest sens la Frankfurt?
Matiuţ: La acestă ediţie s-a discutat foarte mult pe tema cărţii tipărite versus cartea elecronică. Mulţi s-au grabit chiar să declare apocalisa pentru industria cărţii tiparite, însă un studiu PricewaterhouseCoopers dat publicităţii arată că în Germania, până în 2015, vânzările de ficţiune în format electronic vor atinge şi poate chiar vor depăşi 350 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un procent de 6,3% din piaţa germană de carte. În prezent, e-book-urile ocupă doar 1,8% din această piaţă, în timp ce în Statele Unite au o cotă de peste 5%. Această diferenţă se datorează şi faptului că sunt doar puţin peste 67.000 de titluri disponibile în limba germană pe platforma libreka!, în timp ce engleza este mai bine situată. Germanii cheltuiesc pe an, cam 400 de euro pentru cărţi, reviste ori ziare tipărite iar cele în format electronic reprezintă doar 0,7% din piaţă, ceea ce reprezintă cam 1,4 milioane de e-bookuri vândute. Pirateria este principala vulnerabilitate a pieţei cărţilor în format electronic şi încă nu s-a gasit un mijloc eficient de reducere a acesteia. Mai mult de jumătate din titlurile de pe piaţă pot fi găsite în versiuni piratate online. Concluzia este că digitalizarea producţiei editoriale este abia la început iar problemele cu care se confruntă sunt complexe şi departe de a fi soluţionate. Cartea în format tipărit va mai monopoliza piaţa editorială mulţi ani de acum încolo, însă şi e-book-urile vor câştiga încet dar sigur teren.
Care sunt concluziile şi cum veţi fructifica această experienţă?
Matiuţ: De la un astfel de târg nu poţi să vii decât plin de informaţie şi bine racordat la starea literaturii şi la problemele pieţei editoriale la nivel mondial. Eu nu cred în apocalipsa cărţii tipărite anunţată de unii. Cred ca cele două formate, clasic şi electronic, vor convieţui mult timp de acum încolo. Ori ajunge să vă spun că în metroul din Frankfurt, mulţi călători, în special tineri, citeau cărţi tipărite, foarte rar e-book-uri.
La standul României
Prin bunăvoinţa Centrului Cultural Judeţean Arad şi a reprezentanţilor Ministerului Culturii, au fost expuse: revista de cultură „ARCA”, cărţi şi albume reprezentative pentru imaginea şi literatura arădeană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!