Pe 17 augsut 1925, scriitorul Ioan Slavici se stingea la Crucea de Jos (Panciu, astăzi județul Vrancea), în casa Laviniei, fiica sa. Scriitorul șirian a fost înmormântat la schitul Brazi, ulterior fiind reînhumat în cimitirul Panciu. Pe 14 august 2020, acesta a fost comemorat la Șiria, localitatea în care s-a născut, în anul 1848. Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din localitate a găzduit, astfel, patru eleve ale Liceului Teoretic Pâncota, originare din Șiria, care au avut inițiativa de a marca cei 95 de ani scurși de la trecerea în lumea celor drepți a autorului „Marei”. „Din pricina restricțiilor pe care le respectăm înspre binele nostru al tuturor, ne-am rezumat, în acest an, la marcarea acestui moment important pentru noi, cei care respectăm memoria scriitorului Ioan Slavici, printr-un simplu atelier literar”, transmit cei de la muzeu.
Cele patru eleve, coordonate de către muzeograful Laura Ionela Moț și prof. Andreea Potre, de la Liceul Teoretic Pâncota, au analizat fragmente selectate din romanul „Mara”, în care sunt conturate tradiții din zona Podgoriei Aradului, legate de sărbătoarea Sfintei Marii. Badiu Daiana, Stan Daria, Eberwin Alessia, Costea Anamaria, cele patru eleve, au realizat o corespondență între modul în care se desfășura această sărbătoare în perioada în care se derulează acțiunea romanului „Mara” și modul în care este prăznuită în zilele noastre, pe aceleași meleaguri.
Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria își are sediul în Palatul Bohuș, fiind parte a Complexului Muzeal Arad.
Trimite articolul
XBravo, imi creste inima cand vad tineripreocpati de astfel de activitati !!
-
Exact. Felicitari tinerilor. Ma bucur sa vad copii cu interes pentru carte si patrie.
ma bucur ca ii apreciezi si ai tinut sa scrii. Tot mai multi copii se plang ca nu sunt apreciati, la stiri si tv ajung derbedeii, beizadelele si drogatii. Rareori ajung si olimpicii. dar timpul alocat este net in favoareaza drojdiilor, din pacate…
Ioan Slavici. Mare om mare caracter. De 3 ori condamnat de austroungari ca agitator roman, de doua ori condamnat de romani ca spion austriac, pentru ca s-a opus ca ardealul sau drag sa fie anexat de romania, pe care o considera un stat inapoiat si corupt, cu 150 de ani in urma transilvaniei ca nivel de viata…