Consilierul local municipal Ionel Ciupe a decis să reacţioneze pe tema mozaicului de pe platoul din faţa Primăriei, distrus de utilajele grele care au poposit pe acesta. Alesul Ciupe a precizat din start faptul că „trebuie căutate de urgenţă soluţii pentru conservarea acestui mozaic. Şi nu vorbesc aici doar de căutare, ci şi aplicare de urgenţă a soluției, pentru ca această operă de artă să nu se distrugă mai tare. Nu ne putem permite să nu luăm de urgenţă cele mai eficiente soluţii pentru a salva o operă de artă care face parte din imaginea cu care ne mândrim atunci când vorbim de Arad, de urbea noastră. Nu putem ca nepăsarea și nepriceperea unor contractori cu care lucrează Primăria Arad să distrugă tot ce avem mai de valoare la noi în oraș. Sunt arădean și sufăr pentru orice știrbește din frumusețea acestui oraș. În calitate de consilier local mă văd nevoit să iau atitudine și să arăt cu degetul spre cei care au distrus un obiect de valoare din oraș. Sunt convins că vina nu este a primarului interimar al Aradului, Călin Bibarț, dar edilul, fiind acum la cârma orașului, este cel care trebuie să ia măsuri împotriva celor care au greșit, a angajaților din primărie care se fac vinovați de distrugerea mozaicului, a firmei care l-a distrus efectiv. Ni se va răspunde că acest mozaic s-a distrus de-a lungul timpului, pentru că ani la rând au fost organizate aici cele mai importante concerte ale urbei, cele mai frumoase evenimente. Și atunci întăresc încă o dată solicitarea mea: trebuie luate măsuri de urgență ca opera de artă care aparține lui Miloș Cristea să nu se distrugă și mai tare! Dacă nu se pot găsi alte soluții, deși sunt convins că specialiștii vor afla soluțiile perfecte pentru restaurare și nu înlocuirea acestui mozaic (doar că trebuie căutați acei specialiști pricepuți), atunci cel mai simplu lucru care se poate face este să nu se mai organizeze aici nicio activitatea care ar putea pune pe mai departe în pericol această operă. Vorbim totuși de o operă de artă care apare în cele mai reprezentative fotografii cu Aradul văzut de sus, realizată în anul 1988 de o echipă formată din arhitectul Miloș Cristea, sculptorul Valeriu Brudașcu și echipele I. Covaci și N. Cotocea, de o operă de artă care conține elemente din povestea județului nostru”.
Despre valori
Ionel Ciupe a mai adăugat în comunicatul de presă remis faptul că „nu mai putem să închidem ochii la degradarea valorilor Aradului, nu mai putem lăsa ca istoria Aradului să fie «mâncată» de trecerea timpului. Istoria, monumentele de valoare ale Aradului sunt cea mai importantă avuție a nostră. Un brad, oricât de falnic ar fi el, nu poate cântări la fel ca și aceste monumente. Mai mult, acel brad a venit gata tăiat, ca atare putea fi amplasat oriunde ca să înfrumusețeze acel loc. Aici, în faţa Primăriei, a adus doar pagube: a reprezentat picătura care a umplut paharul în ceea ce privește rezistența mozaicului (din cauza macaralei imense cu ajutorul căreia a fost montat) și a știrbit din frumusețea clădirii Palatului Administrativ, care nu are nevoie de nimic pe lângă ca să se pună în valoare, pentru că o face singur”.
Protecţie imediată
În concluzie, alesul Ionel Ciupe a precizat: „Primarul Călin Bibarț trebuie să ia măsuri urgente, să impună de urgență găsirea unor soluții. Iar, așa cum îl știu, se va implica pe acest subiect, pentru a găsi cea mai bună abordare. Dacă nu putem face altceva, măcar să salvăm ce avem, să nu distrugem mai tare și să începem să reconstruim de aici. De asemenea, cred că trebuie atenționați cei care au decis, de pildă, că acea macara poate să fie urcată pe platoul din fața palatului, că scena poate fi montată fără protecție, că celelalte utilaje pot călca oricum și oricând pe mozaicul arădeanului nostru Miloș Cristea”.
Trimite articolul
XAsta noi am facut-o, noi o distrugem, dar macar ce au facut ungurii sa nu stricam.