„Comisia a stabilit clar că macro-regiunile nu pot beneficia de finanțări, structuri administrative sau legislație noi, separate. Strategia macro-regiunilor trebuie însă încurajată prin măsuri ferme, concrete. Din acest considerent propun ca proiectele înscrise în cadrul acestor strategii să beneficieze de o atenție specială în cadrul contractelor de parteneriat și a viitoarelor programe operaționale. În acest fel, vor beneficia de punctaje suplimentare şi avantajoase”, a afirmat Iosif Matula.
Cooperarea teritorială europeană are un rol deosebit de important în consolidarea legăturilor între regiuni și, implicit, în implementarea strategiilor macro-regionale.
„Strategia Mării Baltice și cea a Dunării confirmă oportunitatea inițiativei macro-regionale pentru Alpi. În implementarea strategiilor macro-regionale, un rol cheie îl joacă Grupurile de Cooperare Teritorială (GECT). Acestea pot deveni platformele pentru implementarea strategiilor de dezvoltare teritorială și pot contribui la consolidarea cooperării între autoritățile de la diferite niveluri”, a declarat Matula.
O macro-regiune de succes trebuie să fie un prim pas către un model european capabil să combine creșterea inteligentă, inclusivă și sustenabilă a regiunilor europene. „Obiectivele de dezvoltare comune inițiate de municipalitățile din regiunile Alpilor urmăresc domenii precum competitivitate și inovare, apă, energie, mediu, climă, creșterea accesibilității și transport. Punerea lor în practică va însemna, ca și în cazul Strategiei Dunării, transformarea obstacolelor în avantaje și va contribui la prosperitatea regiunilor montane. În Alpi, în prezent, în Carpați, pentru viitor”, a adăugat europarlamentarul român.În încheierea intervenției, Iosif Matula a explicat că pentru ca strategiile macro-regionale să aibă rezultate concrete este nevoie de o comunicare eficientă și un schimb continuu de bune practici între actorii din regiunile implicate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!