ARAD. După mai bine de doi ani de la trimiterea în judecată a lui Nicolae Ioţcu, procesul de fond este la final. Dosarul a fost înregistrat în septembrie 2017, dar cea mai mare parte a timpului a rămas blocat în cameră preliminară la instanţele din Arad şi Timiş, unde au tot existat numeroase amânări până s-a dat undă verde începerii judecării pe fond. Astfel, judecarea cauzei a început abia în noiembrie 2019 şi au avut loc doar patru înfăţişări. Audierea martorilor s-a încheiat marţi, iar judecătorul de caz de la Tribunalul Arad a rămas în pronunţare, termenul stabilit pentru pronunţarea sentinţei fiind 24 martie.
Probe respinse
La judecarea cauzei, instanţa arădeană nu va putea ţine cont de o serie de probe adunate de procurorii DNA. Asta după ce, în cameră preliminară, magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis, în octombrie 2019, excluderea interceptărilor audio, “în baza art. 102 alin. 2-4 C.p.p. raportat la art.281 alin.1 lit. b C.p.p. şi cu aplicarea deciziilor nr. 51/2016, nr. 302/2017, nr. 26/2019 ale Curţii Constituţionale şi art. 6 paragr. 1 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.
Acuzaţiile
DNA îl acuză pe Ioţcu de trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, omul de afaceri Ioan Teodor Faur este acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, iar Adrian Ionescu Marius, de cumpărarea de influenţă. Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, Ioţcu s-a folosit de un intermediar pentru a pretinde şi primi de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei. În schimb, a promis că îşi va folosi influenţa asupra funcţionarilor din subordine pentru “derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate, precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”.
În libertate, din iunie 2019
Nicolae Ioţcu mai are la activ o condamnare. El fusese trimis în judecată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA l-a acuzat că a cerut 40.000 de euro de la o firmă pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii pentru furnizarea de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro. Şi-a primit pedeapsa în iunie 2017, respectiv patru ani de închisoare cu executare. A stat închis doar doi ani, fiind pus în libertate încă din luna iunie 2019. El a ieşit din Penitenciarul Timişoara în urma deciziei Judecătoriei Timişoara, care a ţinut cont de cererea depusă în acest sens de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor. Ioţcu executase jumătate din pedeapsă, dar a beneficiat şi de reducerea perioadei de încarcerare prin legea recursului compensatoriu. În plus, i-a fost redusă perioada în care a stat în arest preventiv.
Trimite articolul
XSi acesta PNL-ist😃, pretin cu Falca, Cionca, Stoian si Balcea
Ce echipa?!
Buna cheie i-au facut . Cred ca e pre mult . Unii mai corupti inca umbla liberi sau au luat pedepse mai mici . Asa e in politica . Balegar .
Se pare că vrei să primești și tu titlul de Mult-prea-nevinovat , ca falkă !!! Mai așteaptă, titlurile astea nu se dau așa ușor, numai la tribunalul internațional de la – (cu litere mici)- alba iulia