S-a făcut voia procurorilor! La propunerea anchetatorilor DNA, Nicolae Ioţcu va fi cercetat sub control judiciar, fiind înlocuită măsura arestării la domiciliu. Totodată, judecătorul de cameră preliminară a respins toate excepţiile şi cererile înaintate de avocaţii preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, a constatat legalitatea sesizării instanţei de către procurori şi a decis că dosarul va intra pe rol. Dar să le luăm pe rând, să vedem cum a decurs înfăţişarea de marţi dimineaţă din camera preliminară. După o zi „nebună” de luni, în care procurorii au solicitat chiar ei eliberarea lui Nicolae Ioţcu din arest la domiciliu şi cercetarea sa sub control judiciar (mutare pe care am explicat-o deja ieri), inclusiv avocaţii apărării au fost şocaţi. Aceştia au cerut cercetarea preşedintelui CJA în stare de libertate. Judecătorul de cameră preliminară a avut nevoie de timp pentru a da o soluţie tuturor cererilor, aşa că a amânat pronunţarea pentru marţi dimineaţă.
Sub control judiciar
Prima cerere bifată de judecător a fost cea a procurorilor DNA. Magistratul a admis cererea acestuia de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar şi, implicit, a respins cererea avocaţilor lui Ioţcu de cercetare în stare de libertate. Care sunt obligaţiile preşedintelui CJA atâta timp cât se află sub control judiciar? „Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat. Să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei. Să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea acestuia de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. Să nu părăsească localitatea de domiciliu faptic din Vladimirescu, judeţul Arad, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. Să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu alţi participanţi la comiterea infracţiunii, respectiv coinculpaţii Nedelciu Adrian şi Pătraşcu Alin Mircea, precum şi cu martorii din dosar. Să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta. Să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Atrage atenţia inculpatului Ioţcu Petru Nicolae că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se arată în decizia Tribunalului Timiş.
Nicio excepţie
După măsura preventivă ce va fi aplicată lui Nicolae Ioţcu, judecătorul a luat în vizor cererile şi excepţiile ridicate de avocaţii preşedintelui CJA. „Respinge cererile şi excepţiile invocate de către inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, prin apărător, privind nulitatea actului de sesizare şi nelegalitatea unor probe administrate şi acte efectuate în faza de urmărire penală”, a mai arătat judecătorul. Totodată, s-a stabilit că administrarea probelor şi efectuarea actelor de urmărire penală a fost legală, aşa că dosarul poate intra la judecata pe fond.
Termen de contestaţii
Judecătorul de cameră preliminară a stabilit că măsura preventivă, respectiv controlul judiciar, poate fi contestată în 48 de ore. Respingerea excepţiilor poate fi contestată, şi aceasta, în termen de trei zile. Aşa că, cel mai probabil, avocaţii apărării vor ataca mai toate deciziile Tribunalului Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!