Ultimul termen al procesului în care Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, este judecat pentru trafic de influenţă, termen care a avut loc marţi, 8 decembrie, a fost unul plin de acuze. Primul care a lansat „tirurile” a fost avocatul lui Ioţcu, Gheorghiţă Mateuţ, care a spus că inculpaţii şi martorii nu pot fi audiaţi pe fond deoarece, din punctul lui de vedere, au fost sărite anumite etape procesuale. „Ați sărit peste etape obligatorii (…) Este inadmisibil, doamnă președinte. Sunt oripilat”, a spus Mateuţ, potrivit Mediafax. La rândul său, preşedintele completului a spus că „şi eu sunt oripilată de atitudinea dumneavoastră”. Ce l-a nemulţumit pe Mateuţ? Avocatul spune că lipsesc anumite probe din dosar, iar înregistrările celor de la DNA ar putea fi trucate. În aceste condiţii, Nicolae Ioţcu a spus că refuză să dea declaraţii în faţa instanţei până când nu îi vor fi puse la dispoziţie toate probele din dosar.
O serie de cereri
După pledoaria acuzatoare, Mateuţ a depus o serie de cereri şi a ridicat diferite excepţii de neconstituționalitate, procedee juridice pe care avocatul şi-a făcut un renume la nivel naţional. Mateuț a afirmat că, dacă nu sunt acceptate probe ale apărării, se încalcă drepturile constituționale referitoare la un proces corect, mai arată Mediafax. Avocatul apărării a solicitat ca, pe lista martorilor, să fie incluşi şi angajaţi ai Spitalului Judeţean Arad, în frunte cu cei din conducere, dar şi medici care au participat la şedinţele în care s-a discutat despre achiziţia de aparatură medicală. Procurorul DNA a insistat că prezența acestora este irelevantă, pentru că nimeni nu contesta nevoia de investiții la spital, iar aceste persoane nu au cunoștință despre cazul de trafic de influență. „Concluzia mea este că prin formularea unui număr mare de cereri inutile se dorește prelungirea procedurii cercetării judecătorești”, a spus procurorul de caz.
Deşi a fost iritată de atitudinea lui Gheorghiţă Mateuţ, judecătoarea care deţine preşedinţia completului de judecată a hotărât că vor fi analizate cererile introduse de avocatul apărării. Termenul următor al procesului a fost stabilit pentru data de 18 decembrie.
Pe procedură simplificată
Pe lângă Nicolae Ioţcu, inculpaţi în acest dosar mai sunt Adrian Nedelciu, fost director tehnic în cadrul Consiliului Judeţean Arad, şi Alin Mircea Pătraşcu, administratorul companiei Medicare Technics, cel din urmă fiind acuzat de cumpărare de influenţă. Pătraşcu a hotărât să îşi recunoască faptele de care este acuzat, aşa că va fi judecat în procedură simplificată. Mai precis, pentru că şi-a recunoscut faptele, va beneficia de o pedeapsă redusă cu o treime.
Trafic de influenţă
Nicolae Ioţcu a fost acuzat de trafic de influenţă, fiind învinuit că, împreună cu Adrian Nedelciu, a trucat o licitaţie care făcea referire la achiziţia de aparatură medicală pentru dotarea Spitalului Judeţean Arad. În primă fază, Ioţcu a fost arestat preventiv, apoi a fost lăsat în arest la domiciliu, pentru ca, în prezent, să fie judecat sub control judiciar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!