Amânări peste amânări în al doilea proces în care Nicolae Ioțcu este judecat pentru corupție. De fapt, procesul de fond nici nu a început, fiind blocat în faza camerei preliminare la Tribunalul Timiș, după ce Ioțcu și ceilalți inculpați au atacat actul de sesizare a instanței, considerând ilegal demersul DNA. Mai exact, apărătorii au depus cereri și excepții privind nelegalitatea actului de sesizare, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Acțiunea lor a fost respinsă de judecători în 15 decembrie, iar de atunci contestația formulată de inculpați este tranșată la Curtea de Apel Timișoara. Numai că de la un termen la altul, judecarea este amânată, din diverse motive invocate de inculpați. De exemplu, la termenul de luni, la cererea avocaților lui Ioțcu și Ioan Faur, instanța a dispus sesizarea Curții Constituționale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor unor articole din Codul de procedură penală. De exemplu, articolul 346, care spune că „judecătorul de cameră preliminară care a dispus începerea judecăţii exercită funcţia de judecată în cauză”. Și celelalte articolele fac referire la competențele pe care le au judecătorii de cameră preliminară.
Explicații de la SRI
Tot luni, instanța a respins cererea de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, formulată de Faur.
Judecătorul a mai dispus revenirea cu o adresă către Serviciul Român de Informaţii, „pentru a se comunica dacă s-au efectuat interceptări în dosarul penal 76/P/2015, în perioada 28.05.2015-29.05.2015, iar în caz afirmativ, în baza cărui act procesual au fost efectuate aceste înregistrări”. Cu alte cuvinte, apărătorii vor să știe dacă DNA a strâns probe cu ajutorul unor interceptări efectuate de SRI, care ar putea fi declarate ilegale și, astfel, neadmisibile în instanță. Aceste explicații au fost cerute SRI și în 2 martie, dar răspunsul nu a ajuns la instanță și la avocați.
La următorul termen de judecată, stabilit pentru 2 aprilie, va fi citat Nicolae Ioțcu, aflat în Penitenciarul Timişoara în urma condamnării din primul proces de corupție.
Inculpații și acuzațiile
Al doilea proces de corupție al lui Ioțcu a fost înregistrat în 27 septembrie 2017, la Tribunalul Timiș. Ioțcu este judecat pentru trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă, alături de omul de afaceri Ioan Teodor Faur, acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, și Adrian Ionescu Marius, acuzat de cumpărarea de influenţă.
Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, fostul preşedinte al CJ Arad, printr-un intermediar, a pretins şi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur şi 10.000 lei de la Adrian Ionescu Marius), bani ce urmau a fi folosiţi pentru realizarea unei campanii de imagine pentru Ioțcu.
„Sumele respective au fost pretinse şi primite de inculpatul Ioţcu Petru Nicolae pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”, anunţa DNA în luna septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!