TIMIŞOARA. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, poate beneficia de prevederile Legii recursului compensatoriu, respectiv reducerea perioadei de executare a pedepsei din cauza condiţiilor din Penitenciarul Timişoara. Astfel, Ioţcu va sta după gratii cu 108 zile mai puţin decât s-a stabilit prin sentinţă, decizie luată de către magistrații Judecătoriei Timișoara.
La aceeaşi instanţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a depus, în 23 ianuarie, şi o cerere de eliberare condiţionată, însă judecătorii i-au respins-o marţi, 12 februarie. Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate a constatat că Ioţcu nu a avut antecendente penale, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la activități productive și a depus eforturi pentru reintegrarea sa socială, dar asta nu a avut efect în faţa judecătorilor.
Fără liberare condiţionată
“În baza art. 587 alin. (2) Cod de procedură penală raportat la art. 100 Cod penal, respinge ca neîntemeiată propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarului Timişoara de liberare condiţionată a intimatului condamnat IOTCU PETRU NICOLAE, aflat în prezent în Penitenciarul Timişoara, de sub efectul pedepsei de 4 ani închisoare aplicate prin Sentinţa penală nr. 103/2017 a Tribunalului Timiş, în baza căreia a fost emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 124/2017”, este soluţia pe scurt, pentru care există drept de contestaţie în termen de trei zile de la comunicare.
Instanţa a mai decis ca abia după data de 21 iulie 2019 Ioţcu să îşi poată reînnoi cererea de eliberare condiţionată.
Condamnarea
Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată prima dată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA l-a acuzat că a cerut 40.000 de euro de la firma Medicare pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.
În iunie 2017, Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat definitiv în acest dosar și a respins apelul formulat de Ioțcu împotriva sentinței Tribunalului Timiș prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
Al doilea proces, pe rolul instanţei
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Arad este trimis în judecată şi într-un al doilea dosar de corupție, înregistrat în septembrie 2017. El este acuzat de trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă. În cauză mai sunt acuzați omul de afaceri Ioan Teodor Faur (cumpărare de influenţă în formă continuată) și Adrian Ionescu Marius (cumpărarea de influenţă).
Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, Ioţcu, printr-un intermediar, a pretins şi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur şi 10.000 lei de la Adrian Ionescu Marius), bani ce urmau a fi folosiţi pentru realizarea unei campanii de imagine pentru Ioțcu.
”Sumele respective au fost pretinse şi primite de inculpatul Ioţcu Petru Nicolae pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”, anunţa DNA în septembrie 2017.
Citiți principiile noastre de moderare aici!