ARAD. Vă informam în urmă cu trei săptămâni despre suspiciunea de incompatibilitate de la vârful DSP Arad, dar şi despre numirea şi demiterea la interval de câteva zile a directorului adjunct al instituţiei – isprăvi care sunt legate de numele directoarei Geanina Potolia. Dar tot atunci vă aduceam la cunoştină faptul că maşina care figurează în declaraţia de avere a acesteia – un Audi A6 cu o valoare de piaţă de aproximativ 50.000 de euro – este (posibil) furată, făcând obiectul unui dosar penal, (chiar dacă directorul DSP este cumpărător de bună credință). Și vă mai informam că, în ciuda acestui fapt, timp de aproape un an, autoturismul a avut aceleaşi plăcuţe de înmatriculare provizorii, proprietara circulând cu ele.
Am dorit să aflăm cum de sunt posibile asemenea situaţii: o maşină (presupus a fi) furată să fie lăsată în circulaţie iar nişte numere roşii să fie valabile un an de zile. Ne-am adresat, aşadar, instituţiilor abilitate.
Poliţia cercetează
Interpelat în legătură cu acest subiect la scurt timp după publicarea articolului „Nereguli la vârful DSP Arad?”, Inspectoratul de Poliţie Judeţean ne-a transmis următoarele:
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Arad se află în curs de cercetare un dosar penal in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăinuire. Din cercetări a reieșit că în noiembrie 2021 o femeie de 41 de ani, din municipiul Arad, ar fi achiziționat un autoturism din România, iar în urma verificărilor în bazele de date ale autorităților române a rezultat faptul că autoturismul figurează având probleme juridice în Germania. Semnalarea a fost introdusă în baza de date în luna mai 2022. Au fost solicitate informații suplimentare autorităților judiciare din Germania pentru a stabili cauza semnalării. Cercetările sunt continuate de polițiști în vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt și pentru luarea măsurilor legale care se impun.”
„Probleme juridice”
Deşi directoarea DSP nu ne-a contactat direct pentru a exprima un punct de vedere în legătură cu maşina pe care o deţine în proprietate, surse din zona apropiată domniei sale ne-au transmis,în mai multe rânduri, că mașina a fost cumpărată cu convingerea că aceasta este în regulă și că problemele au început doar când s-au cerut toate actele necesare mașinii pentru a o putea înscrie, iar fostul proprietar a refuzat să le trimită sau a pretins că nu le mai găsește. În tot acest scenariu ce ne-a fost prezentat s-a repetat obsesiv sintagma „mașină cu probleme juridice”. Întrucât expresia a fost folosită şi de IPJ în informarea transmisă la cererea Jurnal arădean/ Aradon, am revenit la Poliţie cu întrebarea: „Ce înseamnă „probleme juridice”?
Ni s-a spus că pot însemna orice, de la asigurare expirată la neplată rate leasing, admiţând în final că „problemele juridice” pot însemna chiar furtul maşinii. Dar pentru un răspuns cert, e nevoie de clarificări din Germania – ni s-a transmis.
Strict secret!
Pentru a prezenta situaţia „la zi”, înainte de publicarea articolului de faţă, am întrebat din nou la IPJ despre soarta „clarificărilor din Germania”. Şi… surpriză! Am fost anunţaţi că „informațiile solicitate se exceptează de la accesul liber al cetățenilor conform art.12 alin.1 lit.e și f din Legea 544/2001.”
La ce fac referire excepţiile invocate de Poliţie? La: e) informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare; f) informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces.
Slalom prin legea înmatriculărilor
În ceea ce priveşte nedumeririle noastre legate de plăcuţele provizorii, am solicitat Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor „să elucideze misterul”. Am aflat, în esenţă, că pentru maşinile care au mai fost înmatriculate în alte state, se pot elibera numere roşii sine die. Există „portiţe legale” pentru aşa ceva. Acoperirea este asigurată de Ordinul 1501/2006 al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
SPCRPCIV Arad detaliază: Art.7, alin.(3) specifică că „în cazul vehiculului de provenienţă străină care a mai fost înmatriculat în alt stat şi care se înmatriculează pentru prima dată în România solicitantul trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute la alin.(1) şi documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numere de înmatriculare.”
Art.7, alin.(4) stipulează că „în cazul existenţei unor indicii cu privire la falsificarea documentelor prevăzute la alin.(1) sau (3) ori în absenţa celor prevăzute de la alin.(3), se vor efectua verificări prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne cu competenţe în domeniu.”
Art.7, alin.(5) din OMAI 1501/2006 cu prevederile şi completările ulterioare precizează următoarele: „În cazul absenţei documentelor prevăzute la alin.(3), Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor competent va înmatricula un vehicul care provine dintr-un stat membru al Uniunii Europene numai după obţinerea confirmării de la acest stat a faptului că solicitantul este îndreptăţit să reînmatriculeze vehiculul în România.
Art.7, alin.(6) prevede că „până la clarificarea situaţiilor prevăzute la alin.(4) şi (5), solicitantului i se pot atribui succesiv mai multe autorizaţii provizorii.”
Citește și:
Trimite articolul
XCorb la corb nu scoate ochii;o mana spala pe alta,si ambele obrazul,in masura in care obrazul exista…Daca a fost semnalat cazul in luna mai 2022,oare cat timp dureaza sosirea raspunsului germanilor ? mentionam ca suntem in secolul XXL,cand exista si internet.
Prima data trebuia sa se asigure ca exista documentele . Trebuia sa I e ceara înainte de a da banii măcar în copie.
-
daca mergea pe strada poetului 43.la Daniela Rus se rezolva imediat!
Eu zic ca nu e târziu sa aflați ca multe din treaba aceasta cu mașini se reduc la hartiii deci surpriza e ca facem aceleași Reportaje in care ne-am trezit ca se face treaba deci .
Din Moldova toți dar toți văd ca in Arad sau ceva oraș mai răsărit își. dau seama ca furatul e viața veșnica cât ai plătit furăciunea pe munca săracilor atunci treaba e buna.
Și așa bancile tot prospera ca cei care lucra pa laArad de mai și stau vor ceva sigur pentru Moldova din România ?????????
Asta umbla bine-mersi cu masina furata si neinmatriculata iar o prietena a luat amenda ca avea trusa medicala expirata.
Si mai spune cineva ca nu exista 2 Romanii.
-
Exista
! Romania pt ei si romania pt noi ! Nu ai stiut ???
Iar delirati????Habar nu aveți de lege!Voi credeți ca este public absolut totul pentru voi??De când?Ați auzit de protecția datelor cu caracter personal?Dar de prejudicierea unei anchete?Doa sa denigrați pentru puțin rating.Atata puteți!Și by the Way cunoașteți Instituția care are ca atribuție secretizarea?Cu siguranță nu este Ipj Arad
-
lasa ne ba cu ipj arad facultate de infractori e acolo poate ai aflat si tu ca aproape nimeni nu mai are incredere in militia romana de ce oare?
Dar ce decoltată e doamna doctor !
Diana, fara suparare, iar te-ai pus pe DSP? Cam asa ai facut si cu Tirle si cu alti directori, pana au plecat. La altii vad ca nu ai probleme. Ce sa inteleg? Afinitatea? 🙂
Hoață revoltată că este furată.
Pe hol la poliție se vorbește de “Dosarul Fifor-DSP” (trafic de influență) – totul pus la cale de Pistru.Scenariu desenat într-o noapte la Taverna Pecicană iar dna doctor este doar “calul troian din ecuație.
Poate intr-o zi DSP Arad va fi cercetat si pentru modul cum isi face datoria !
-
Veci…
O tara anormala plina de coruptie jeg si nedreptate scarba de rrromania
Noi ce care muncim știm ca ceva pute când anchetele devin nu publice dar instrumentate dacă s-ar putea de FBI și legea Românească care ar trebui sa nu vlaguiasca de amenzi mari ci chiar amenzi sub litera legi atunci ar fi o cauza care tine de cazuistica și siguranța informației.
Spun pentru ca policlinica mai nou e o afacere pentru med life de CEE ?
Ne pierd ei pa noi nu ei pa noi?
La Arad totul se secretizeaza…
De ce nu se ocupa cei din judetul Timis?
S-ar urgenta cercetarea si rezultatul ar fi mai aproape de adevar.Un exemplu viu e cazul Boghicevici.