Traian Petru Seviciu s-a născut la 4 iunie 1936, la Timișoara. La 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, primind numele Timotei, iar la data de 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit arhimandrit. La 15 decembrie 1975, a fost ales în postul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, cu titlul „Lugojanul”. După trecerea la cele veșnice a episcopului Visarion Aștileanu al Aradului, membrii Colegiului Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocați pentru ziua de 30 septembrie 1984, l-au ales în unanimitate pe Preasfințitul Timotei Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și Caransebeșului, ca episcop al Aradului. La data de 18 iunie 2009, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Episcopia Aradului, Ienopolei și Hălmagiului a fost ridicată la rang de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Timotei la rang de Arhiepiscop.
Activitatea pastoral-misionară
În timpul păstoririi sale a fost înălțată în Arad o nouă catedrală ortodoxă, cu hramul „Sfânta Treime” și „Sfântul Nicolae”. Piatra de temelie a noii catedrale episcopale, situată în cea mai aglomerată intersecție din centrul municipiului Arad, a fost pusă de arhiepiscopul Timotei Seviciu la 24 noiembrie 1991. Noua catedrală ortodoxă din Arad este prima catedrală episcopală începută, finalizată și târnostită în România după căderea comnismului.
Sub păstorirea ÎPS Timotei Seviciu au fost construite peste 70 de biserici în județele Arad și Hunedoara și au fost restaurate peste 450 de lăcașuri de cult, multe dintre ele monumente istorice. Au fost efectuate lucrări de restaurare a mănăstirii cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” Hodoș-Bodrog, cea mai veche așezare monastică cu viață monahală neîntreruptă din România. În cadrul mănăstirii Hodoș-Bodrog a fost zidită o nouă biserică, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”. Arhiepiscopul Timotei a acordat atenție și celorlalte așezăminte monahale, înființate sau reînființate după 1990, cum sunt mănăstirile de la Feredeu, Roșia, Almaș, toate din județul Arad și mănăstirea Crișan, schiturile de la Cetatea Colț, Ghelari, Sfântul Nicolae de la Vulcan, Straja, Cucuiș, toate din județul Hunedoara.
Titluri şi distincţii
Respectul comunităților locale față de Arhiepiscopul Timotei a fost marcat în mai multe rânduri, prin acordarea titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului Petroșani (1997), al municipiului Brad (2002), al municipiului Arad (2004) și al județului Hunedoara (2009). De asemenea, ÎPS Timotei a fost distins cu Meritul Cultural, în grad de Mare Ofiţer, Categoria G-Cultele şi cu Medalia Academiei Braziliei „Crucea de cuarţ”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!