Câteva procese verbale de inspecţie ale Inspectoratului Judeţean în Construcţii Arad, o documentaţie tehnică a unei firme de specialitate şi câteva alte rapoarte au determinat Primăria Arad să acţioneze împotriva prăbuşirii a două imobile. Luni, executivul îi aşteaptă pe aleşi să aprobe documentaţia tehnică a obiectivului de investiţie „Expertiză şi punere în siguranţă a imobilelor situate în Arad, strada Tribunul Axente nr. 17 şi strada Ardealului nr. 53”, finanţarea acestora urmând să se facă din fonduri ale bugetului general şi alte surse atrase. Valoarea lucrărilor de expertizare şi punere în siguranţă, programate a dura un an, ajung la 144.635 lei pentru clădirea de pe Tribunul Axente (care are patru corpuri) şi 44.129 lei pentru clădirea de pe Ardealului.
Primăria Arad explică şi motivul general pentru care intervine cu bani pentru punerea în siguranţă a celor două clădiri: faptul că imobilele destinate fondului locativ al municipiului se află în proprietatea Statului Român şi în administrarea CLM, faptul că marea majoritate a locuinţelor sunt în case vechi (construite în secolele trecute), care au durata normată de funcţionare depăşită, nefiind supuse expertizării, sau unor lucrări de reparaţii capitale, şi că în calitate de reprezentanţi ai proprietarului, îi revine sarcina reparării şi punerii în siguranţă a clădirilor degradate, sub ameninţarea sacţiunilor legale.
Punctual, după verificarea făcută de Inspectoratul în Construcţii, s-a decis intervenţia de urgenţă la cele două imobile indicate în proiect. „Imobilele de pe strada Tribunul Axente nr. 17 şi strada Ardealului nr. 53 prezintă o stare de degradare avansată, motiv pentru care Inspectoratul Judeţean în Construcţii Arad a dispus măsuri de intervenţie de urgenţă pentru punerea în siguranţă a acestora”, se arată, negru pe alb, în proiectul de hotărâre. Pe strada Tribunul Axente nr. 17 există un singur apartament închiriat, iar în celălalt imobil sunt 8 apartamente dintre care doar două sunt închiriate, restul fiind ocupate abuziv sau libere.
1.374 de apartamente
În prezent, Municipiul Arad, prin Consiliul Local, mai deţine în proprietate aproximativ 1.374 apartamente şi 153 spaţii cu altă destinaţie, situate pe raza municipiului şi care sunt închiriate. Locuinţele şi spaţiile în cauză sunt situate în blocuri sau imobile tip casă în care, în prezent, Primăria mai deţine câte un apartament. Rareori întreg imobilul este în proprietatea municipiului.
Locuinţele sunt închiriate ca locuinţe fond de stat, sociale, de serviciu, sau „tip ANL”, iar marea lor majoritate sunt situate în case vechi, care au durata normată de funcţionare depăşită. În prezent, la aceste imobile cele mai degradate sunt faţadele, acoperişurile şi părţile comune, deoarece în interiorul locuinţelor chiriaşii au mai intervenit pentru execuţia unor lucrări.
„Întrucât acum multe dintre imobile sunt revendicate, sau municipiul mai deţine doar o cotă parte, lucrările mai ample sunt greu de realizat deoarece ceilalţi proprietari nu doresc sau nu pot să cofinanţeze lucrările de reparaţii. Este de menţionat că unele clădiri sunt foarte degradate şi pun în pericol siguranţa locatarilor sau a trecătorilor”, se mai arată în materialul care însoţeşte proiectul.
Alţi proprietari, acelaşi plătitor
Imobilul de pe Tribunul Axente a fost… restituit de Primărie în natură iar obligaţia de conservare a lui ar trebui să-i revină proprietarului. Numai că, potrivit legii, proprietarii au la dispoziţie trei ani să se întabuleze pe imobil, iar acest termen nu a trecut, aşa că tot Primăria e în acte stăpânul acestui imobil. Ca atare, constisitoarea intervenţie revine tot Primăriei. Motiv de întrebări pentru Opoziţie şi de explicaţii pentru Primărie.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!