Aradul, capitală culturală europeană în 2020. Un vis greu de pus în practică, dacă nu imposibil pentru un oraș a cărui bogație culturală a fost ținută la secret și neexploatată. Totuși, dezideratul autorităților locale ar putea aduce beneficii arădenilor în următorii ani. Și asta pentru că în planul care ar urma să susțină candidatura Aradului la fotoliul de capitală culturală europeană se numără și amenajarea a două piețe care vor putea găzdui în 2020 diverse evenimente culturale. Este vorba de Piața Avram Iancu și Piața Catedralei, pe care Primăria Arad are de gând să le transforme radical, potrivit planurilor urbanistice zonale deja aprobate.
Dacă Piața Avram Iancu a trecut deja de votul aleșilor, noua înfățișare a Pieței Catedralei nu a poposit încă pe masa consilierilor municipali, dar o va face în curând. Potrivit primarului Gheorghe Falcă, în aceste zile se finalizează planul urbanistic zonal al pieței iar în cel mai scurt timp acesta va fi pus pe ordinea de zi a ședinței CLM.
Care sunt modificările care sunt propuse de realizatorii planului? În primul rând piața de verdețuri din fața Catedralei va fi mutată în piața privată din imediata vecinătate, fapt pentru care s-a primit deja acordul proprietarilor. Locul pieței va fi luat de o parcare subterană, în timp ce la nivelul solului vor fi amenajate diverse puncte de atracție turistică: fântâni arteziene, o legătură aparte cu Parcul Reconcilierii și alte câteva elemente care ar urma să scoată piața din anonimat.
La final, țelul executivului arădean ar fi să creeze nu o piață pietonală, ci chiar o zonă pietonală, care să includă Piața Catedralei și Parcul Reconcilierii româno-maghiare.
Între 3 și 5 ani
O astfel de modificare nu se va face însă în câteva luni, sau un an, doi, ci în aproximativ cinci ani, dacă ar fi să ne luăm după spusele edilului.”După aprobarea PUZ-ului, urmează realizarea proiectului tehnic pentru acest obiectiv, o lucrare care ar urma să dureze între patru și opt luni. Apoi, după aprobarea acestuia, în funcție de finanțarea pe care o vom avea, vom trece la realizarea efectivă a lucrării. Anticipez că această investiție se va întinde pe minimum 24 de luni. Peste patru, cinci ani văd realizat acest obiectiv”, ne-a detaliat primarul Gheorghe Falcă.
Visul
Noile piețe ar urma să fie folosite cu totul altfel decât în prezent. “Până în 2020, când sperăm să intrăm în competiția pentru capitală culturală europeană, am putea avea atât Piața Avram Iancu, cât și Piața Catedralei drept locuri pentru desfășurarea de evenimente artistice”, a încheiat Falcă.
Mai prost la finanțare
În acest moment, însă, ca și în cazul modernizării Pieței Avram Iancu, sursele de finanțare sunt cam greu de identificat. Pe hârtie, variantele sunt următoarele: fonduri europene, un parteneriat public-privat sau bani de la bugetul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!