ARAD. Bursa de Valori Bucureşti este una dintre posibilităţile firmelor arădene de a se face cunoscute, de a atrage investitori şi de a-şi majora capitalul. Din păcate evoluţiile pieţei bursiere din ultimii cinci ani, după declanşarea crizei mondiale, le-a mai tăiat avântul firmelor de a se lista la Bursă. Acţiunile celor care erau deja pe piaţa de tranzacţionare au scăzut drastic, iar nici acum după cinci nu s-a reuşit o recuperare a handicapului din acea perioadă.
29 de listări
În acest moment Aradul are 29 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, atât din municipiu cât şi din judeţ. Totuşi, mare parte dintre ele preferă să activeze pe Bursa a doua valorică de pe piaţa de capital, adică pe RASDAQ. Doar SIF Banat-Crişana şi Contor Group sunt active pe Bursa principală, iar dintre acestea doar SIF1 este în categoria companiile de primă categorie, Contor Group fiind în acest moment în perioada de reorganizare judiciară după declanşarea insolvenţei.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate ale firmelor care activează pe Bursă, o bună parte dintre cele din judeţ fac afaceri în agricultură, cu cereale. Societăţile Agromec din Gurahonţ, Iermata Neagra, Mândruloc, Pecica, Radna, Curtici şi Vinga sunt listate pe RASDAQ, alături de compania de apă minerală din Lipova şi cea de fabricare a sucurilor din Gurahonţ. Din păcate nu toate dintre cele 29 de firme listate sunt şi active pe Bursă. O parte dintre ele au fost suspendate în urma falimentului, sau chiar a dizolvării lor.
Alternativa RASDAQ
Piaţa bursieră RASDAQ a fost creată pentru a venit în sprijinul firmelor mici şi foarte mici care doresc să atragă investitori. De asemenea, regulile impuse de Bursa de Valori Bucureşti pentru listarea pe piaţa principală presupun eforturi financiare foarte mari din partea micilor companii, ceea ce face ca ele să aleagă varianta RASDAQ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!