ARAD. Dacă îţi vezi vecinul dând cu mătura prin oraş sau cu sapa prin parcurile municipiului nu înseamnă obligatoriu că şi-a schimbat locul de muncă. Poate a uitat sau nu a vrut să îşi plătească amenda încasată pentru vreo ilegalitate. Legislaţia actuală prevede ca persoanele care nu vor să plătească pentru ceea ce au făcut împotriva legii să poată fi puse la muncă pentru comunitate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Arad, Şurtea Horia, cei care pot solicita convertirea amenzii în ore de muncă sunt atât instituţiile faţă de care au greşit, cât şi vinovaţii.
Instituţia care a făcut solicitarea pentru a trimite cei mai mulţi oameni la muncă este Inspectoratul Judeţean de Poliţie Arad. Şi, cu siguranţă, este instituţia care a dat şi cele mai multe amenzi. Totuşi, contravenienţii au „noroc” dacă au greşit pe raza oraşului de domiciliu, că altfel cei care ajung să muncească trebuie să o facă pentru binele comunităţii unde au comis contravenţia. Asta, dacă nu îşi plătesc la timp amenda.
Fiecare are la dispoziție 30 de zile pentru a-și plăti datoria și încă 30 de grație din partea instanței. „În cazul în care contravenientul nu a achitat amenda în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii şi nu există posibilitatea executării silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanţa de judecată pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia, în vederea înlocuirii amenzii cu sancţiunea obligării contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii, ţinându-se seama de partea din amendă care a fost achitată.
La primul termen de judecată, instanţa, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, în vederea achitării integrale a amenzii”, se precizează în lege.
Muncesc pe ștrand
În acest moment în municipiu sunt puși la treabă peste 20 de arădeni care au restanțe la amenzi. Alte aproximativ 150 de persoane (asistați social) sunt puse lunar la muncă și în schimbul banilor trebuie să facă ceva pentru folosul comunității. Cei mai mulți sunt comasați, în acest moment pe ștrand, acolo unde se muncește pentru deschiderea sezonului estival. Cu spor sau fără spor, dar, cu siguranță atent supravegheați de mai mulți șefi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!