ARAD. Căldura este foarte scumpă, este adevărat. Arădenii plătesc una dintre cele mai costisitoare gigacalorii din țară. Și asta este adevărat. Dar de aici și până la a aduna datorii de zeci de mii de lei la compania de termoficare este cale lungă. CET Hidrocarburi publică lunar lista restanțierilor care au uitat de facturile de încălzire. Iar această listă este una lungă, mare și încăpătoare. Nu mai puțin de 246 de asociații de locatari se află pe lista „rușinii” de la CET, aceste asociații adunând, în total, peste 521.000 de lei reprezentând facturi neplătite la furnizorul de încălzire și apă caldă. La jumătatea de milion se mai adaugă alte câteva sute de mii de lei reprezentând penalizările calculate de CET pentru facturile neplătite. Și așa se ajunge într-un cerc vicios din care, la asemenea sume, greu se mai poate ieși. Cea mai mare datorie la CET o are Asociația de Proprietari Barabas Bela, bloc G. Nu mai puțin de 36.535 de lei este factura neplătită a locatarilor, iar alți 8.500 de lei sunt penalizările. Pe locul doi în acest top al rușinii se află Asociația de Proprietari Micălaca bloc 203, scara B, cu o factoră de 22.662 de lei și aproape 4.000 de lei penalizări. Top 3 al datornicilor este încheiat de Asociația de Proprietari 6 Vânători SC IMAR, cu o factură neachitată de aproape 21.000 de lei și cu penalizări de 6.500 de lei.
Eșalonare
În ideea de a reuși într-un fel sau altul recuperarea restanțelor, dar și pentru a nu pierde clienți, cei de la CET au găsit o cale de mijloc: eșalonarea. „Am luat legătura cu asociațiile de proprietari aflate în această situație și am încercat să aplicăm un plan de eșalonare a datoriilor. Ca atare, cu mulți dintre administratori s-a convenit la un plan de plată care să cuprindă între patru și 12 rate”, ne anunță reprezentanții CET Hidrocarburi. Aceștia mai spun că aproximativ 90 la sută dintre restanțieri au ales această modalitate de achitare a datoriilor, pentru alți zece la sută fiind nevoie de procese în instanță.
Fără debranșări
Cei de la CET Hidrocarburi spun că au evitat debranșarea blocurilor cu restanțe financiare pentru a nu încărca și mai mult facturile datornicilor. Însă, în cazurile în care nu s-a găsit înțelegere pentru un plan de reeșalonare, s-a luat și această măsură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!