Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat, printr-o conferință de presă, că etapa națională a Olimpiadei de Tehnologia Informației și Comunicării va fi găzduită de orașul de pe Mureș. 321 de elevi din toată țara, 43 de profesori și 36 de membri ai comisiei centrale de evaluare urmează să sosească în Arad între 15 și 19 mai. Probele se vor desfășura la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Universitatea „Aurel Vlaicu” și Universitatea „Vasile Goldiș”. Deschiderea oficială va avea loc pe 16 mai, de la ora 17, la Filarmonica de Stat Arad.
„Mulțumim agenților economici, hotelurilor și echipei IȘJ, cu ajutorul cărora am reușit să organizăm în Arad olimpiada națională de TIC, care nu este un lucru ușor de organizat. Din păcate nu putem să facem concursuri și olimpiade foarte mari, pentru că nu avem spații de cazare în Arad, iar copiii care participă la olimpiadele naționale nu acceptă să fie cazați în orice condiții. Și e de înțeles acest lucru, pentru că sunt cei mai buni elevi ai țării”, spune Anca Stoenescu, Inspector Școlar General Delegat al IȘJ Arad. Laura Nădăban, purtător de cuvânt al IȘJ-ului, a completat că „Olimpiada națională de engleză, de exemplu, a fost refuzată de Arad și din această cauză, pentru că era vorba despre peste 700 de persoane cazate, lucru pe care cu greu l-am fi putut face”.
Examenele naționale
În cadrul aceleiași conferințe s-a discutat puțin și despre evaluările naționale ale elevilor de a VIII-a și a XII-a. Anca Stoenescu a declarat că inspectoratul „monitorizează prezența elevilor la orele de curs și la cele de pregătire suplimentară”, cu speranța că rezultatele elevilor de la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a și de la Examenul de Bacalaureat Național vor fi mai bune decât cele obținute la simulările celor două examene.
Gradații de merit
Nici tema gradațiilor de merit ale profesorilor nu a fost ratată de reprezentanții IȘJ-ului, aceasta fiind discutată în aceeași conferință de presă. „Pentru că au apărut recent informații privind gradațiile de merit și am văzut că în unele județe nu s-a convenit încă asupra numărului de gradații, vă spun că la Arad comisia paritară s-a întâlnit joi, iar lucrurile sunt în normalitate, profesorii din Arad putând participa la acest concurs. Și avem locuri suficiente pentru fiecare disciplină”, spune Anca Stoenescu. Vor fi acordate, anul acesta, 117 gradații de merit pentru cadre didactice de predare și de conducere, respectiv 6 pentru personal auxiliar. Diferența de la 117 la 125 de gradații de merit – atâtea câte poate da IȘJ-ul arădean, s-a păstrat pentru eventualele contestații.
Fără comentarii
Anca Stoenescu a reiterat ideea că nu dorește să comenteze repunerea ei în funcția de Inspector Școlar General Delegat al IȘJ Arad. Vă amintim, miercuri, la sediul instituției au sosit două ordine de ministru – unul de revocare din funcție a lui Claudius Mladin și altul de delegare a Ancăi Stoenescu pe funcția de „general” delegat. Mișcarea vine la doar două luni de la repunerea pe funcția de general a lui Mladin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!