Drumul județean Pâncota-Seleuș, aflat în plin proces de reabilitare, ar putea fi obiectul unui control al Curții de Conturi și nu numai. Suspiciunile cu privire la calitatea lucrărilor au fost ridicate de către actualul director al Direcției Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic. Acesta a prezentat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la PSD – Ispravnic fiind și consilier județean PSD –, rezultatele unor teste de laborator făcute pe piatra ce stă fundament la drumul cu pricina.
„Suspiciunile noastre privind calitatea îndoielnică a lucrărilor de reabilitare a drumului Pâncota-Seleuş sunt întemeiate, iar rezultatele expertizei tehnice confirmă acest fapt. Cu alte cuvinte, conducerea Consiliului Judeţean Arad girează o manoperă al cărei rezultat final, drumul în sine, nu va rezista traficului decât maximum câteva luni. Iar asta, conform analizelor de laborator, din cauza folosirii unei pietre din rocă sedimentară calcaroasă, care se sfărâmă la compactare. Pentru o mai bună înțelegere, pentru cei care nu cunosc, imaginați-vă o foaie de hârtie care este așezată pe o masă de lemn. Poți apăsa pe ea și nu se îndoaie sau se rupe. Însă, dacă o pui pe un burete, clar se deteriorează. Ei bine, piatra folosită la drumul Pâncota-Seleuș nici măcar ca un burete nu e. E ca praful. Drumul acela va rezista cel mult o iarnă și o vară”, a explicat Ispravnic.
„Spre deosebire de domnii Bîlcea şi Cionca, noi nu putem să stăm și să privim pasivi cum banii cetățenilor se cheltuie din nou pe lucrări de proastă calitate, care peste nici un an vor trebui refăcute, tot din bani publici”, a punctat și președintele PSD Arad, Dorel Căprar. Acesta a mai subliniat că vor fi sesizate și instituțiile de control abilitate, cum ar fi Curtea de Conturi.
Cine a făcut testele?
Cristian Ispravnic a explicat că testele pe piatra folosită la drumul județean în cauză au fost făcute la un laborator de rang 1 din București, și au fost plătite de el personal. „Am încercat să atrag atenția privind calitatea lucrării, înainte ca asfaltul să fie turnat, dar în Consiliul Județean nu am fost luat în seamă. Acum am venit cu rezultatele de laborator care confirmă suspiciunile avute”, a mai spus Ispravnic.
Replica vicepreședintelui CJA
Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, face o serie de precizări referitoare la afirmațiile directorului DRDP Timiș, consilierul județean Cristian Ispravnic, privind calitatea lucrărilor la drumul județean Pâncota – Seleuș: „Afirmaţiile domnului Ispravnic sunt foarte grave, am contactat imediat firma care a contractat lucrarea respectivă şi care îşi va prezenta punctul de vedere cât mai repede posibil şi colegii din Consiliul Judeţean, pentru verificările care se impun, conform legislaţiei şi contractului semnat. Pe de altă parte, intenţiile politice ale domnului Ispravnic sunt evidente. Regret că pesedistul Ispravnic este obişnuit cu licitaţiile trucate, cu câştigători aleşi dinainte de reprezentanţii instituţiilor publice. Cred că treaba noastră este să avem o strategie de investiţii, să aducem fonduri către investiţii, să derulăm procedurile necesare pentru realizarea unor lucrări publice. Mai departe, există contracte, instituţii şi proceduri pentru calitatea lucrărilor, aspect pe care nu îl neglijăm, desigur. Aş fi dorit ca domnul Ispravnic înainte să devină un cetăţean hiperactiv, să îşi facă treaba pentru care este plătit: de exemplu, să verifice de ce nu au început lucrările la pasajul din Micalaca, cele care anunţase în primăvară că vor începe, dar ne-a prins toamna fără să se facă nimic concret”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!