Scandalul naţional al falşilor medici din clinicile private sau de stat a ajuns la un nou nivel şi a atins şi Aradul. Vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România, Marin Bodale, a anunţat, miercuri, că există opt fizicieni medicali falși care lucrează în spitale. Iar printre unităţile medicale nominalizate s-a numărat şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad: „Au fost care au practicat și în Iași la Institutul Regional de Oncologie și s-au mutat anul trecut, dacă nu greșesc, la Spitalul Județean Bacău. Au fost angajați la Spitalul Județean Arad, la Spitalul Municipal Blaj, la spitalul orăşenesc Roșiorii de Vede. Sunt în mai multe spitale, nu numai într-un loc”, a declarat pentru Mediafax Marin Bodale.
Concret, vicepreşedintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România acuză faptul că Violeta Naghiu este angajată pe postul de fizician al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad deşi e absolventă a Facultăţii de Bioinginerie Medicală. „…Cei de la spital au creat posturi unicat dedicate pentru anumite persoane, de exemplu, fizician medical cu specialitatea de bioinginerie, care nu există. Bioinginerie care este o cu totul altă facultate, pregătește bioingineri, iar fizica medicală are alte specialități ca radioterapie, imagistică medicală, radiodiagnostică, laser medical, optică medicală, analiză medicală, dar nu în bioinginerie. Și au creat un astfel de post să poată veni o persoană pe bioinginerie” – a subliniat Marin Bodale.
De cealaltă parte, reprezentanţii spitalului, insistă asupra faptului că Violeta Naghiu este absolventă de Bioinginerie Medicală (care este o specializare a Facultăţii de Medicină), nu de Bioinginerie (simplă). Potrivit Comisiei care i-a evaluat dosarul de candidatură pentru postul de fizician, aceasta a parcurs în cei şase ani de facultate toate disciplinele solicitate pentru ocuparea postului.
Explicaţii
„Doamna Naghiu este angajată în instituția noastră din ianuarie 2018, pe postul de fizician medical debutant, urmare a promovării unui concurs organizat în conformitate cu prevederile HG 286/2011. Angajata noastră este licențiată în Bioinginerie Medicală, profilul Medicină, specializarea Bioinstrumentație și Tehnici Medicale, din cadrul Universității de Medicină și Farmacie «Gr. T. Popa» Iași. Conform Normei privind expertul în fizică medicală aprobată prin Ordinul comun nr.1272 din 17.10.2006 al Ministrului Sănătăţii Publice şi nr.266 din 09.10.2006 al Preşedintelui (NSR-38) Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr.906 din 07/11/2006, în ceea ce privește expertul în fizică medicală la articolul 7 – Educația și pregătirea profesională a fizicianului medical cuprinde trei nivele – se precizează: «Primul nivel: Fizicianul medical debutant trebuie să aibă cel puțin licență în fizică sau echivalent (matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică etc.)»” – se arată într-o informare a Spitalului Judeţean Arad remisă redacţiei Jurnal arădean/ Aradon.
Deşi în lege nu scrie explicit că fizicianul medical debutant poate să aibă licenţă în bioinginerie medicală, Comisia de concurs care a acceptat candidatura Violetei Naghiu pe postul de fizician a apreciat că bioingineria medicală se încadrează perfect la „etcaetera” din parantezele de mai sus – adică o specializare echivalentă fizicii, alături de matematică, informatică, chimie fizică, inginerie electronică, electrică sau mecanică.
Plus firmă specializată
Concursul pentru postul de fizician medical debutant a fost organizat de Spitalul Judeţean Arad la recomandarea imperativă a Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Până ce Violeta Naghiu a ocupat acest post, spitalul avea încheiat contract de prestări servicii cu o firmă care prestează servicii specializate în domeniu. Şi în prezent, spitalul are contract pentru fizician-nivel 2, pentru competenţele pe care fizicianul debutant nu le poate îndeplini.
Fără radioterapie
În ceea ce priveşte acuzaţiile vicepreşedintelui Colegiului Fizicienilor Medicali din România potrivit cărora cei opt falşi fizicieni au fost implicați în tratamentele pentru bolnavii de cancer, punând în pericol viaţa pacienţilor, reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad precizează că „în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad nu avem Laborator de Radioterapie”.
Ultima oră
Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri după-masă, că a verificat situaţia persoanelor prezentate de Colegiul Fizicienilor Medicali din România şi nu a identificat nereguli în ceea ce priveşte pregătirea şi activitatea acestora.
Citiți principiile noastre de moderare aici!