Parcă nu se mai termină. Casierițele refuză să accepte bancnote de 10 lei după ce le analizează sumar în bătaia luminii și le înapoiază clienților afirmând că sunt bani falși! Aceștia nu au altă soluție decât să scoată alți bani din buzunar sau să renunțe la marfă. Cu tot cu ruşinea de a deţine bani falşi. Și situația se repetă zilnic. Au ajuns la redacția Jurnal arădean și www.aradon.ro două asemenea bancnote, cu care am fost la bancă pentru a le verifica. Erau autentice, dar au fost considerate false! Am luat legătura cu reprezentantul sucursalei BNR din Arad pentru a lămuri situația, pentru a afla care sunt elementele care fac diferența dintre o bancnotă falsă și una autentică. Misterul s-a limpezit puțin, cel puțin am aflat care sunt elementele ce indică că e vorba de bancnote autentice. Sunt două emisiuni monetare ale bancnotei de 10 lei, cu elemente de siguranță puțin diferite și de aici confuzia generală. S-a ajuns ca bancnote bune, din 2005, să fie refuzate pe motiv că-s false.
Ce putem vedea cu ochiul liber
Este vorba de două emisiuni monetare ale bancnotei de 10 lei, una din 2005 și una din 2008. Cea din 2005 (cum erau bancnotele care au ajuns la noi) prezintă 10 elemente de siguranță din care 5 sunt vizibile în lumină. Primul, așa cum apare și pe site-ul www.bnr.ro, este filigranul (imaginea transparentă a portretului personalității și sigla BNR) de pe partea cu imaginea pictorului Nicolae Grigorescu. Urmează elementul auriu supraimprimat (paleta de pictură care apare ca o pată gălbuie) din partea dreaptă a bancnotei, situată deasupra umărului personalității și firul de siguranță magnetic din mijlocul bancnotei (dunga de culoare gri). În stânga bancnotei este fereastra transparentă sub forma unei palete pentru pictură, care conține o pensulă și valoarea nominală ambutisată (numărul 10). Pe cealaltă parte a bancnotei de 10 lei, în dreapta sus, este un element de suprapunere față verso (un pătrat cu chenar verde în care, dacă ținem în lumină, peste imaginea paletei de pictură sunt suprapuse cifrele 1 și 0). Bandă iridescentă este al șaselea element de siguranță (bandă verticală de culoare transparent-aurie pe care este înscrisă valoarea nominală) situată pe verso bancnotei, în partea dreaptă. În plus, emisia monetară din 2005 este imprimată în relief, se simte la atingerea literelor de pe bancnotă iar dacă aveți o luptă mai puteți vedea zona din dreapta bancnotei (cea cu o nuanță de albastru) că este imprimată cu caractere foarte mici, de sub 1 mm înălţime și care conțin textul “BNR” urmat de valoarea nominală (10).
Emisia monetară din 2008
Cea din 2008 are 9 elemente de siguranță din care tot 6 sunt vizibile în lumină. Este vorba despre filigran, despre elementul auriu supraimprimat, firul de siguranță, elementul de suprapunere față verso, banda iridescentă și fereastra transparentă. Aceasta însă are imprimate o pensulă albă şi două pensule aurii.
„Bancnota de 10 lei emisă în 2005 nu conţine cele două pensule”, este precizarea făcută pe site-ul BNR.
Și de aici au apărut cele mai multe confuzii: pentru că această fereastră transparentă dacă face parte din emisia monetară din 2005 nu are cele două pensule aurii, iar dacă face parte din cea din 2008 le are! Anul emisiei monetare este trecut în latura din dreapta a bancnotei (partea cu imaginea pictorului). Cei care au luat în calcul posibilitatea ca bancnotele să fie false, au observat că lipsesc cele două pensule aurii, fără însă a verifica despre care emisie monetară este vorba. Cea din 2005 nu le conține, oricum!
„Pe site-ul www.bnr.ro sunt făcute publice toate elementele de siguranță ale fiecărei bacnote. Sunt foarte explicite și unele din ele pot fi văzute cu ochiul liber. Instituțiile bancare au posibilitatea de a le verifica dar, în unele situații ele pot fi verificate și de către operatorul economic”, explică Bogdan Buzuriu, referent de specialitate în cadrul BNR, agenția Arad.
Ce facem cu falsul?
Am fi vrut să aducem mai multe lămuri pentru arădenii care chiar se trezesc cu bani falși în buzunar, dar am fost blocați de declarația purtătorul de cuvânt al IPJ care ne-a declarat sec: „Nu avem nimic de declarat pe subiect pentru că nu este o infracțiune de competența Poliției”. Chiar dacă polițiștii se deplasează la fața locului, în cazul în care cineva sună la 112, cazul nu îl rezolvă ei, ci Biroul de combatere a criminalității organizate, care are sediul în clădirea IPJ dar nu sunt subordonați IPJ Arad. Și restul e tăcere pentru că, deși ambele instituții comunică prin același purtător de cuvânt, se pare că nu e nimic de comunicat pe subiect. Și, în ciuda isteriei generale a banilor falși, IPJ Arad nu comunică nimic pentru că nu are competențe pe subiect.
În tot acest timp, arădenii sunt puşi în situaţii jenante de a le fi refuzaţi banii pentru simplu motiv că isteria generală s-a instalat în Arad iar tăcerea aşijderea. E posibil ca, în cel mai scurt timp, nici o bancnotă de 10 lei să nu mai fie acceptată. Pentru că nimeni nu are de zis nimic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!