ARAD. Subiectul căpuşa revine în actualitate. Odată cu iarba verde şi excursiile prin pădure.
Au trecut primele patru luni din an şi au fost înregistraţi 44 de arădeni muşcaţi de căpuşe care au şi ajuns la spital. Tot ce se poate ca numărul lor să fie mai mare dar cei muşcaţi şi-au rezolvat singuri problema. Cele mai multe cazuri, potrivit medicului Anca Zaharia, de la DSP Arad, au fost înregistrate în luna aprilie şi peste 80% sunt persoane din mediul urban. Într-un singur caz, un bărbat de 36 de ani, există suspiciunea de boala Lyme, iar cazul este ţinut sub urmărire medicală.
Stropiri la sol
Primăria Arad a programat deja stropiri la nivelul solului împotriva căpuşelor atât în zona parcurilor, a falezei sau în zona 300. „Ca în fiecare an, sunt programate aceste intervenții cu substanțe în zonele cu mai multă verdeață, ceea ce va reduce și numărul de căpușe ce au apărut odată cu sezonul cald”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad.
Pentru cei care vor ieși la iarbă verde în această perioadă este bine de știut că există riscul să fie „agățați” de o căpușă. În cazul în care nu pot să o înlăture în totalitate prin metode tradiționale, aceștia trebuie să apeleze la un medic pentru a le scoate căpuşa. Totodată, trebuie început un tratament cu antibiotice.
Și pentru a ieși din zona urbană către cea rurală, unde căpușa nu provoacă niciodată atât de multă panică, putem să punctăm câteva soluții tradiționale: cu un chibrit al cărui cap este puțin umezit se pot face cercuri în jurul căpușei intrată sub piele și aceasta, se spune, atrasă de mirosul de fosfor, va ieși. Sau se poate folosi uleiul și oțetul care va produce același efect: te scapă de căpușe.
Simptome
Locul muşcat de căpuşă, spun medicii, se înroşeşte, pot apărea dureri articulare şi senzaţii de slăbiciune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!