Documentele privind istoria cetăţii Aradului, căutate în arhivele austriece, aşa după cum au planificat mai marii Aradului, au ajuns, în parte la Arad, iar în acest an vor fi făcute publice alături de cele ce vor fi descoperite în 2012. Reprezentanţii Municipalităţii au încercat să dea de urmele istoricul Cetăţii Aradului, acte care ar urma, în viziunea lor, să fie folositoare pentru introducerea cetăţii în circuitul turistic.
În bugetul din acest an, ce va fi votat în curând de aleşi, executivul a prevăzut pentru studiul documentelor cu pricina suma de 100.000 de lei la capitolul „Cultură, recreere, religie”- Calendarul acţiunilor cultural-artistice şi sportive.
Conform informaţiilor, parte dintre aceste documente, care se aflau la Arhivele Naţionale ale Austriei, au sosit la Arad şi urmează să fie traduse de specialişti în germană, după care vor fi făcute publice. Ele vor servi mai apoi ca bază în amenajarea unui muzeu al cetăţii, dar şi pentru realizarea de ghiduri turistice. Momentul: mult aşteptata intrare a cetăţii în circuitul turistic, programată însă după anul 2013.
După occidentali
Până atunci, în baza documentelor va fi realizat un studiu de către istorici din Arad, dar şi din Ungaria şi Austria. Aceştia vor face cercetări ale actelor cetăţii din arhivele de la Viena, Budapesta şi cele ale Ministerului Apărării Naţionale. Cercetările vor face parte şi dintr-un viitorul ghid turistic al cetăţii.
Pe 3 noiembrie
Cetatea Aradului, fortificaţie construită în secolul al XVIII-lea, a fost trecută din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării în domeniul public al municipiului Arad şi administrarea Consiliului Local printr-o hotărâre aprobată de Guvern în şedinţa din 3 noiembrie.
Cetatea Aradului se întinde pe aproximativ 90 de hectare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!