Volumul îi are ca autori pe Király András, Lehoczky Attila, Muntean Tibor, Puskel Péter, Ujj János. Apărut inițial în limba maghiară, volumul a fost tradus în limba română de către Gabriel Roman și va fi lansat la începutul lunii august.
Opera comună a celor cinci istorici, bazată pe fapte dovedite, oferă o lectură de referință pentru toți cei interesați de orașul Arad și de istoria acestuia. Lucrarea prezintă amănunte ale contribuției aduse de predecesorii noștri la întemeierea și dezvoltarea orașului. Capitolele cărții vorbesc despre formarea Aradului și despre procesul prin care acesta a evoluat de la o simplă așezare riverană Mureșului până la stadiul de oraș european modern. În același timp, prin intermediul cărții putem obține și o descriere fidelă a procesului de urbanizare prin care cetățenii responsabili și conducătorii orașului de atunci au creat imaginea Aradului de astăzi și au așezat fundamentele sale sociale și economice.
„Autorii introduc cititorul în atmosfera orașului nostru prezentându-i dezvoltarea sistemului instituțional condus de personalități care au definit dezvoltarea intelectuală și culturală a Aradului.
Rodul muncii înaintașilor noștri, Aradul este un oraș cu caracter european, cu o moștenire culturală cu care se poate mândri orice arădean și a cărei păstrare si valorificare ar trebui să fie responsabilitatea comună a întregii comunități locale. Conștientizarea valorilor noastre poate oferi o bază pentru crearea acestui simț al responsabilității. Această carte poate aduce un serviciu valoros în acest proces și sperăm că vor fi mulți arădeni care o vor citi”, spune Gabriel Roman, cel care a lucrat timp de un an la traducerea cât mai fidelă a volumului.
Capitole traduse din volum pot fi citite deja pe www.arad.zone, iar volumul este disponibil pentru împrumut la domiciliu la sediul central al Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” și la filialele din Micălaca, Vlaicu și Aradul Nou. De altfel, instituția menționată este cea sub a cărui egidă a fost publicată cartea. Lansarea oficială va avea loc pe 11 august, la Bibliotecă.
Trimite articolul
XDa sigur o istorie plină de hoție și trădători
N-am avea nimic cu istoria Aradului, dacă nu ar fi scrisă de unguri care scot în evidență importanța factorului maghiar în civilizarea Europei de est și faptul că românii erau niște sălbatici veniți de la sud de Dunăre. De sute de ani ni se oferă aceiași perspectivă istorică. Ando Andraș de la CJ Arad este un agent mascat al acestei politici.
Nici pomeneală! Nu scrie nicăieri în carte despre cele spuse de Dvs. Cartea este dedicată strict Aradului si se înscrie în logica dialogului, nicidecum în logica urii care a fost promovată multe decenii. Nu este vorba nici despre maghiarism, nici despre românism. Dar nu aveți cum să știți asta pentru că nu ați citit cartea. Faceți efortul minim de a o citi, iar după aceea puteți formula o opinie mai avizată, poate chiar în spiritul european tradițional al Aradului.