ARAD. În organizarea Universității de Vest „Vasile Goldiș” și a Primăriei Municipiului Arad, s-a desfășurat, ieri, în Sala „Regele Ferdinand”, Simpozionul științific național „Aradul în Primul Război Mondial și făurirea României Mari”.
Deschiderea a fost făcută pe lect. univ. dr. Stelean Ioan Boia, de la Facultatea de Științe Umaniste Politice și Administrative a UVVG, care a avut și rolul de moderator.
Invitat de onoare, Î.P.S. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului a subliniat că „ne bucurăm cu toții pentru aceste zile închinate cetății noastre”, a felicitat Universitatea „V. Goldiș” pentru „această inițiativă” și a vorbit pe larg despre „momentul Marii Uniri, în care Aradul a avut un rol deosebit”.
„Părinte al patriei”
Primul referat – „Vasile Goldiș și viziunea sa despre stat și națiune în timpul Primului Război Mondial” – a fost susținut de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „V. Goldiș”.
El a subliniat că: „În timpul primului război mondial, Vasile Goldiş vine cu o viziune proprie despre stat şi naţiune. Pentru a avea o părere proprie, Vasile Goldiş s-a documentat din cele mai importante lucrări ale timpului său şi a fost un bun cunoscător al dezbaterilor din Europa, pe această temă.
În urma studierii unor importante lucrări de psihologie şi sociologie Goldiş a devenit adeptul solidarităţii sociale şi arată în discursurile sale că ˝societatea solidară este şansa cea mai eficace în lupta pentru existenţă˝. În timpul războiului, Goldiş consideră că numai solidaritatea poate duce la realizarea dreptăţii în lume. Vasile Goldiş s-a afirmat ca un important susţinător al popoarelor asuprite din Europa.
În articolul Problema naţională publicat în ziarul arădean Aradi Hirlap din 17 noiembrie 1917, Vasile Goldiş demonstrează, pornind de la principiile sociologiei necesitatea formării statelor naţionale, după război, etapă care duce la dispariţia relaţiei dintre supuşi şi stăpâni, dar şi a violenţei care trebuia înlocuită de cooperare benevolă. Referindu-se la problema naţionalităţilor din imperiu, Goldiş vine cu o viziune nouă în privinţa organizării statale. Consideră că progresul uman este determinat de cultură şi libertate, cele două elemente alcătuiesc civilizaţia. Cu cât cultura este mai redusă cu atât omul poate fi mai uşor exploatat iar atunci îşi pierde libertatea. Potrivit lui Goldiş, cultura şi libertatea depind de educaţie care trebuie să se realizeze în limba maternă.
Pentru rezolvarea problemei naţionale, intelectualul arădean arată că este necesar ca fiecare popor să se educe în limba sa de către ˝indivizi din propria naţiune de la educaţie primară până la cel mai înalt nivel al educaţiei˝. La nivel statal exploatarea celor asupriţi se face prin violenţă, fapt ce duce la conflicte între cei stăpâniţi şi stăpâni.
Vasile Goldiş consideră că o într-o lume care evoluează şi se civilizează violenţa trebuie înlocuită de cooperare benevolă, iar fiecare grup etnic are dreptul de a avea reprezentanţi, proporţional cu numărul cetăţenilor. Vasile Goldiş ajunge la concluzia că „într-un stat multinaţional fiecare popor, în baza reprezentării sale numerice, să fie reprezentat politic de reprezentanţii săi şi să obţină cota parte în guvernarea ţării proporţional cu numărul populaţiei care formează naţiunea˝.
În timpul războiului Vasile Goldiş arată că problema naţională chiar dacă este specifică statelor multinaţionale, în timpul războiului a devenit o problemă mondială care nu se poate rezolva decât printr-o reorganizare a lumii în state naţionale, care apoi să se unească într-o structură suprastatală, o organizaţie care va ˝cuprinde mai multe naţiuni în cadrul căreia cooperarea voluntară care este condiţia principală a dezvoltării, este asigurată doar de egalitatea în drepturi˝. Realizarea unei societăţi suprastatale se putea face numai prin recunoaşterea egalităţii tuturor naţiunilor, fapt ce se putea face atunci când ˝nu numai popoarele, ci şi marile state trebuie să renunţe.
În septembrie 1918, în articolul Reforma constituţională în Austria, apărut în ziarul Aradi Hirlap Goldiş arată că noua formă de organizare a lumii trebuie să se bazeze pe libertatea şi egalitatea cetăţenilor.
Încă din 1917, politicianul arădean anticipa organizarea interbelică şi postbelică a lumii scriind că, ˝ Războiul Mondial va crea o organizaţie socială mult mai întinsă, care va cuprinde cea mai mare parte a Europei şi pe acest teritoriu, în această nouă organizaţie foarte multe naţionalităţi trebuie să găsească o soluţie, iar acest lucru se putea realiza doar prin egalitatea deplină a tuturor naţionalităţilor˝.
În timpul primului război mondial, politicianul arădean s-a remarcat ca un important intelectual cu o viziune politică proprie care a luptat pentru emanciparea românilor şi reconcilierea româno-maghiară.
Vasile Goldiş a cerut drepturile românilor şi a popoarelor nemaghiare, arătând că democraţia se sprijină pe ideea egalităţii pentru aceasta a cerut politicienilor maghiari să înceteze cu atacurile împotriva românilor.
Considerat de Octavian Goga, „Părinte al patriei”, marele poet afirma că, în activitatea sa, Vasile Goldiş a pus suflet, talent, voinţă, curaj şi multă credinţă, având un rol important în realizarea Unităţii Naţionale.
Întreaga comunitatea academică a Universităţii de Vest Vasile Goldiş împreună cu toţi cei prezenţi aducem un omagiu celui căruia îi datorăm cel mai important act din istoria post modernă a României: Formarea Statului Unitar Român.
Alte lucrări interesante
Au mai prezentat lucrări: dr. Doru Sinaci („Tribuniștii arădeni și reorganizarea Partidului Național Român”), conf. univ. dr. Sorin Bulboacă („Alexandru Vaida-Voievod și planurile de federalizare”), lect. univ. dr. Stelean-Ioan Boia („Eroi ai satelor arădene în Primul Război Mondial”), dr. Augustin Mureșan („O diplomă din 1702 a orașului Arad”), drd. Maria Pantea („Activitatea învățătorilor arodeni în timpul Primului Război Mondial”), Puiu Emilian Valea („115 ani de la întronizarea episcopului Iosif Goldiș”).
Film documentar
În încheierea simpozionului, lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie, de la Facultatea de Științe Umaniste Politice și Administrative a UVVG, a prezentat filmul documentar „Aradul – Capitala Marii Uniri”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!