Vizita a reprezentat una dintre acțiunile ocazionate de parcurgerea unui curs de formare cu tema ,,Istoria recentă a României”. În fiecare județ la acest curs au participat 20 de profesori de istorie. În județul Arad cursul a fost predat de prof. Simona Stiger, inspector şcolar. Evaluarea finală a constat în realizarea şi prezentarea unei programe de curs opțional. Un profesor din fiecare județ a fost selectat pentru vizitele de studii desfăşurate în Polonia, Germania şi Franța.
La Berlin, județul nostru a fost reprezentat de Nicolae Danciu, profesor de istorie la Colegiul Național ,,Preparandia-Dimitrie Țichindeal”. Programul vizitei a fost dens şi a constat în vizitarea unor obiective de interes din istoria recentă şi dezbateri pe această temă.
A fost vizitată Administrația Landului Berlin, profesorii români fiind primiți de dl. Benno Line, inspector general, pentru un dialog de doua ore despre asemănările şi deosebirile sistemelor educaționale din cele două țări, punctul cel mai important fiind, evident, istoria şi predarea acesteia. În aceeaşi zi delegația română a fost primită de dl. Axel Klausmeier, directorul Memorialului Zidului Berlinului. A mai fost vizitat Muzeul RDG unde sunt prezentate aspecte din viața cotidiană din istoria statului est-german. La finalul turului ghidat a avut loc o întâlnire cu dl. Robert Ruckel, directorul muzeului.
Alte puncte de pe agenda acestei vizite de studii au fost: Memorialul Topografia Terorii, Muzeul Haus am Checkpoint Charlie şi Muzeul Stasi. Prin cel dintâi se încearcă o asumare a propriei istorii. Clădirea este ridicată pe locul unde se afla, din 1933 până în 1945, cartierul general al dictaturii naţional-socialiste. Checkpoint Charlie este unul dintre ultimele simboluri ale Războiului Rece, locul care rezuma cel mai bine separarea dintre est şi vest. Era un punct de control prin care corpurile diplomatice şi forțele aliate puteau intra în Berlinul de Vest. Stasi este varianta est-germană a Securității, iar muzeul prezintă metodele de intimidare, de interogare, de supraveghere a opozanților.
Delegația română, condusă de dl. Gabriel Leahu, secretar general în Ministerul Educației şi Cercetării Stiințifice, a avut o întâlnire în Bundestag cu reprezentanți ai Comisiei pentru educație, în aceeaşi zi profesorii români fiind invitații d-lui Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. De asemenea a fost vizitat oraşul Dresda iar în ultima zi o şcoală reprezentativă din Berlin, Colegiul Humboldt.
Curs opţional
Finalitatea acestui curs de formare presupune ca de anul şcolar viitor să existe un curs opțional cu tema ,,Istoria recentă a României’’, autorii acestuia propunându-şi să prezinte perioada 1947-2007, fără ură şi părtinire, punându-se accent pe dezvoltarea spiritului critic al elevilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!