Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad a tras linie după șase luni de intervenții, prezentându-și bilanțul. Prezentarea activății pe primele șase luni ale acestui an a avut loc joi, 9 iulie, la sediul instituției, lt. col. Cristian Gârbău, șeful Inspectoratului și maiorul George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad, prezentând misiunile colegilor lor. De menționat este faptul că ISU este singura instituție din județul Arad – aparținând Ministerului Afacerilor Interne – care organizează conferințe de presă în care ține să aducă la cunoștința arădenilor activitatea instituției, cazurile cu care se confruntă pompierii și misiunile dificile.
Mai puține accidente
Deși județul nostru a fost lovit din plin, la început, de noul coronavirus, în special din cauza numeroaselor puncte de trecere ale frontierei la granița cu Ungaria, intervențiile pompierilor în contextul pandemiei de COVID-19 nu au fost mai multe comparativ cu misiunile din aceeași perioadă a anului trecut. Există și o explicație pentru acest fapt: starea de urgență. Pe timpul stării de urgență au fost limitate drastic deplasările, prin urmare, în județul Arad nu s-a înregistrat niciun accident rutier la care să fie solicitată intervenția pompierilor. Imediat după ridicarea stării de urgență, în județul Arad s-au înregistrat nu mai puțin de șapte accidente rutiere la care a fost nevoie de intervenția echipajului de descarcerare din cadrul ISU Arad.
Misiuni de pandemie
„Din punct de vedere al misiunilor și intervențiilor inspectoratului în contextul pandemiei cu noul coronavirus, cadrele inspectoratului au intervenit la 119 misiuni transport persoane suspecte/pozitive la unități spitalicești, la 163 de misiuni de management ale centrelor de carantină deschise la nivelul județului Arad – 9 centre funcționale în prezent -, la 40 de misiuni transport cu cele 10 autorulote puse la dispoziție de o firmă din Brașov spre locații de carantină instituționalizată din alte județe ale țării – distanța totală parcursă de acestea însumând aproximativ 42.000 km -, la 17 misiuni de transport personal DSP la punctele de trecere a frontierei Nădlac I și II și la 8 misiuni de transport materiale protecție – de la București, Mizil și Timișoara – destinate personalului din unitate, dar și pentru alte instituții – Spitalul Județean Arad, SAJ Arad, Spitalul Ineu, Clinica MedLife Genesys, DSP Arad, Casa de Asigurări Sănătate Arad, DGASPC, Instituția Prefectului și alte unități MAI și MApN din județ.
Totodată, echipajul CBRN a executat decontaminarea unui număr de 634 de autospeciale de la structurile MAI și alte structuri și unui număr de 1.316 persoane”, a punctat lt. col. Cristian Gârbău, inspectorul șef al ISU Arad.
Inundațiile
Intervențiile pompierilor nu s-au încheiat odată cu încetarea stării de urgență. În ultima perioadă, cadrele ISU Arad s-au confruntat cu inundațiile produse de ploile abundente pe raza județului. „În ultima perioadă ne-am confruntat cu intervenții generate de inundații în județul Arad și pot să menționez că în perioada 8 iunie, până în 22 iunie, am participat cu efective din cadrul a patru subunități de intervenție și în sprijinul a șase Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență, la un număr de 26 de intervenții în 60 de locații de pe raza județului Arad”, a explicat șeful ISU Arad. Ploile au încetat, iar vremea bună și-a intrat în drepturi, însă situația la ISU Arad nu este deloc însorită, nu în ceea ce privește cadrele. Potrivit lt. col. Gârbău „în luna iunie au trecut în rezervă un număr de patru cadre militare, în luna iulie urmează să treacă în rezervă opt cadre militare ceea ce în perioada următoare va pune o presiune suplimentară pe personalul din cadrul structurilor de intervenție, confruntându-ne și la ora actuală cu un deficit semnificativ de personal”.
25 de misiuni pe zi
Chiar dacă starea de urgență a redus numărul intervențiilor pompierilor, acest lucru nu înseamnă că echipajele ISU Arad nu au fost în misiuni. În medie, în fiecare zi din perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2020, pompierii arădeni au avut 25 de acțiuni pe zi. Cifrele pe primele șase luni ale acestui an indică faptul că „în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad s-au produs 4.588 de situaţii de urgenţă faţă de 5.489 situaţii de urgenţă din aceeaşi perioadă a anului 2019, evenimente şi fenomene negative, care au solicitat intervenţia structurilor specializate aparţinând unităţii şi Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă, înregistrându-se, în medie, 25 acţiuni/zi pe semestrul I al anului 2020, respectiv 30 acţiuni/zi în aceeaşi perioadă a anului 2019”.
Misiuni SMURD
De asemenea, cifrele indică o scădere și în cazul misiunilor SMURD. Și asta din cauza noului coronavirus: cetățenii nu au mai solicitat intervenția cadrelor medicale aparținând SMURD pentru orice problemă medicală. „În semestrul I al anului 2020, modulele SMURD au intervenit în 4.435 situaţii de urgenţă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au intervenit în 4.585 de situaţii. Ambulanţele SMURD au asistat 4.551 de persoane din care 380 copii şi 4.171 adulţi în semestrul I 2020, respectiv 4.722 persoane, din care 113 copii şi 888 adulţi în semestrul I 2019. Se observă o scădere a numărului de intervenţii SMURD, cu 3 % în semestrul I al anului 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2019”, se arată în bilanțul ISU Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!