Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au tras linie după primele șase luni ale anului și au stabilit care au fost cele mai grele intervenții la care au participat pompierii arădeni. Vorbim de trei incendii, dar și de furtuna din 23 iunie care a făcut prăpăd în Arad.
În 2 martie, flăcările au mistuit un complex comercial din cartierul Micălaca. Construcția a ars în mare parte, sarcinile de a stinge incendiul și de a salva bunurile au revenit pompierilor arădeni. Intervenția a durat aproximativ patru ore. Patru ore în care 22 de pompieri – intervenind cu șapte autospeciale – s-au luptat cu flăcările. Au reușit să salveze bunuri în valoare de peste 3 milioane de lei, însă valoarea bunurilor distruse de foc a depășit cu mult valoarea celor salvate. „Din păcate valoare bunurilor distruse a fost mai mare decât valoare bunurilor salvate, având în vedere amploarea incendiului. În incendiu au ars nivelul întâi al acestui imobil, mobilier, sistem de joacă, aparatură electrocasnică depozitată în acele spații, patru băi, 15 instalații de climatizare și alte materiale combustibile care au existat în acel spațiu”, a explicat lt.col. Cosmin Turcuș, adjunctul ISU Arad.
Hârtie și vopsea în flăcări
În 30 mai, Garda de Intervenție Chișineu Criș a acționat la un obiectiv industrial aflat în Satu Nou, județul Arad, iar în ajutorul celor din Chișineu Criș au fost trimise și alte forțe de intervenție. Reprezentanții ISU Arad au precizat că este vorba despre un obiectiv care a fost clasificat – anii trecuți – ca un obiectiv cu risc minor, suspendându-și între timp și activitatea. În interiorul imobilului erau depozitate materiale chimice, iar acestea au luat foc. „Și în acest obiectiv s-a acționat cu un număr semnificativ de persoane. Vorbim de 21 de pompieri cu un număr de cinci autospeciale, cu o durată a intervenției de peste două ore. Bunurile distruse au fost limitate la valoarea de o mie de lei fiind, în schimb, salvate bunuri de 600 de mii de lei. Au fost afectate în acest incendiu 100 de kg de ambalaje de plastic și de hârtie, 50 de kg deșeuri de vopsea și aproximativ 10 recipienți de 200 de litri din material plastic”, a precizat lt.col. Cosmin Turcuș.
Construcție nouă distrusă
Ultimul incendiu de amploare la care s-a intervenit cu forțe numeroase a fost cel din 15 iulie, când o casă funerară aflată în construcție – fiind la stadiul de finisaje – a luat foc. Reprezentanții ISU Arad au spus că aici „s-a acționat cu 19 pompieri profesioniști, șase autospeciale, cu o durată a intervenției de peste trei ore și jumătate. Bunurile distruse au fost în valoare de 185 de mii de lei, iar cele salvate fiind calculate la 130 de mii de lei. În acest incendiu au ars acoperișul pe o suprafață de 450 de metri pătrați și instalația electrică, degradându-se și zugrăveala la parter pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați”.
Furtunile
În 23 iunie, ziua în care furtuna a făcut ravagii în Arad, pompierii au avut 13 intervenții, majoritatea fiind pentru degajarea părții carosabile de copacii smulși de vântul puternic și de crengile rupte. Zonele cele mai afectate din municipiu au fost Pârneava, Ceala, Aradul Nou, furtuna având traiectoria către județul Timiș. Pompierii au acționat începând cu o durată de intervenție de la 24 de minute până la 3 ore și 52 de minute – cea mai lungă intervenție.
Citiți principiile noastre de moderare aici!