Arad. Sfârşit de lună cu somaţii publice. Şi nu puţine. Pe 26 iunie 2019, Primăria Arad a remis prin intermediul Comisiei pentru identificarea şi evaluarea clădirilor/terenurilor neîngrijite din municipiul Arad somații publice privind remedierea situației imobilelor aparţinând unui număr de 68 de proprietari de clădiri. Primirea unei astfel de somații este un prim pas într-un demers al Primăriei care, dacă nu va fi urmat de un răspuns al proprietarilor pe măsură (mai exact reabilitarea clădirilor degradate, respectiv curăţarea terenurilor şi îngrijirea lor) va aduce o o altă măsură, de data aceasta mult mai dureroasă pentru proprietari: din 2020 cei care nu vor trece la fapte vor fi supraimpozitaţi. Prin astfel de proceduri au trecut, anul trecut, sute de proprietari, peste 200 fiind supraimpoziţaţi cu până la 500% impozit pe clădiri şi terenuri, din acest an. Dacă, însă, proprietarii de clădiri somaţi acum de Primărie vor face demersurile de obţinere a autorizaţiei de construcţie, iar cei de terenuri vor trece la curăţarea lor, vor scăpa de supraimpozitare.
Anunţul colectiv privind cele mai recente somații emise de comisie a fost publicat pe site-ul Primăriei Municipiului Arad, actele administrative fiscale cu pricina putând fi consultate de către cei vizați la sediul instituției, de pe Bulevardul Revoluției nr. 74.
De la începutul anului până în prezent au fost somați nu mai puțin de 422 de proprietari.
Somațiile, care conțin atât o evaluare a imobilului, cât și a procentului de majorare a impozitului începând cu data de 1 ianuarie a anului următor au fost expediate prin poșta, însă întrucât 68 de somații s-au întors la expeditor, s-a luat măsura somației publice despre care am vorbit mai sus, pentru ca proprietarii în cauza să cunoască atât situația în care se afla imobilele deținute, cât și să știe că vor putea evita impozitarea dacă până la finele acestui an vor remedia deficiențele apărute. Următorul pas va fi lipirea somațiilor direct pe imobile, într-un loc vizibil.
Italienii şi apartamentele
Un lucru interesant de semnalat în cazul acestor ultime somaţii este şi faptul că aproape jumătate dintre proprietarii somaţi sunt persoane fizice sau juridice italiene, sau care au nume cu iz italian. Poate ar fi de asemenea interesant de precizat faptul că în urmă cu aproximativ 10 ani, italienii veniți în Arad cu afaceri au decis să cumpere imobile (şi) în clădirile vechi ale Aradului, prețul acestor apartamente spectaculoase de altfel fiind pe atunci unul destul de mic, din cauza modului în care se prezentau (lipsa unor renovari, prejudecăţile şi neajunsurile de a locui într-un imobil de o sută de ani etc).
Cel mai probabil, noii proprietari au sperat că achiziția acestor imobile se va transforma într-o afacere (acestea vor fi închiriate la scurt timp, după o minimă renovarea interioară, la prețuri care să aducă profituri mari). Din păcate, spre deosebire de Timișoara, Cluj sau Oradea, unde astfel de decizii s-au dovedit profitabile, la Arad lucrurile au mers mult mai greu, orașul nostru transformându-se tot mai mult într-un oraș muncitoresc, în care apartamentele la bloc sunt cele mai căutate pentru închiriere. Apartamentele în clădiri istorice, cu trecere la alt tip de populație, au devenit nu doar indezirabile în Arad, dar s-au transformat de la un an la altul într-o povară tot mai mare pentru proprietari. Fără a fi închiriate, fără a aduce un profit, acestea generau doar cheltuieli. Încet, încet, au fost uitate de proprietari.
Cu cuțitul la os
De anul trecut, însă, situația a devenit dramatică, odată cu decizia Primăriei Arad de a impozita clădirile degradate, până la reabilitarea faţadelor acestora, marea majoritate a imobilelor deţinute de oameni de afaceri italieni fiind situate în astfel de clădiri. Foarte multe dintre acestea, mai toate nelocuite (fapt ce conturează şi mai bine imaginea unui abandon al centrului Aradului, devenit cumva un centru fantomă), au fost scoase la vânzare de luni bune. Fără succes însă, în condițiile în care proprietarii nu renunță la prețurile piperate cerute pentru ele, iar posibilii cumpărători nu au de gând să își ia pe cap o clădire care necesită (și) reparații exterioare de mii de euro, implică birocrație și o perfectă vecinătate, aproape imposibil de obținut.
Soluția
Rămâne de văzut care va fi soluția aleasă de proprietari după aceste somații: vor purcede la demararea procedurilor necesare pentru reabilitare, proceduri care, chiar dacă nu vor fi duse până la capăt în scurt timp, îi vor scăpa pentru câțiva ani de supraimpozitare, sau vor neglija avertismentele şi vor spera să vândă repede imobilele. În ceea ce privește Primăria Arad, de la aceasta proprietarii au primit doar somații, nu și sugestii, indicații, sfaturi ori ajutor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!