Inspectorii de muncă, purtând asupra lor legitimația și insigna care atestă funcția pe care o îndeplinesc, au dreptul stabilit de Legea 108/1999 să controleze companiile, beneficiind de liberul acces, permanent, chiar și fără înștiințare prealabilă, a angajatorilor.
„Împiedicarea, în orice mod, inspectorilor de muncă să exercite, total sau parțial, controlul ori să efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice acțiune sau inacțiune a conducătorului unității, a reprezentantului legal, a unui angajat ori a altei persoane aflate în locațiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei găsite la locul de muncă de a completa fișa de identificare sau de a da informații despre evenimentul cercetat se sancționează cu amendă de până la 10.000 lei”, spune Romina Socaci, purtător de cuvânt ITM Arad.
Obligațiile patronilor
Printre obligațiile angajatorilor atunci când vine vorba de securitatea și sănătatea în muncă se numără: obligația de a comunica toate evenimentele produse în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu care au antrenat decesul sau vătămări ale organismului unor persoane; când utilizează, în mod frecvent, munca de noapte şi de a respecta prevederile codului muncii privind acordarea repausului săptămânal.
„În vederea asigurării condițiilor de securitate și sănătate în muncă și pentru prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale, angajatorii au obligația să obțină autorizația de funcționare din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, înainte de începerea oricărei activități. Nerespectarea acestei obligații se sancţionează potrivit Legii 319/2006 cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei”, mai spun reprezentanții ITM Arad.
În ceea ce privește sancțiunile, în primele șase luni, ITM Arad a aplicat nu mai puțin de 20 de amenzi cu o valoare de 150 mii lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!