Arad. Sănătatea și securitatea muncii reprezintă un ansamblu de activități având ca scop asigurarea condițiilor optime în desfășurarea procesului de muncă, apărarea sănătății, integrității corporale și vieții angajaților/lucrătorilor și a altor persoane angrenate în procesul de muncă.
Astfel, pentru prevenirea accidentelor de muncă, angajatorii sunt obligați să adopte măsuri tehnice, igienico-sanitare și organizatorice, bazat pe evaluarea riscurilor precum și de a asigura echipamentele individuale de protecție care să îndeplinească cerințele de securitate și sănătate în muncă specifice locului de muncă.
În sensul dispozițiilor legale în materie, echipamentul individual de protecție reprezintă echipamentul destinat să fie purtat sau ținut de lucrător pentru a-l proteja împotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea să îi pună în pericol securitatea şi sănătatea la locul de muncă.
În acest context, dată fiind situația actuală, inspectorii de muncă atenționează atât angajatorii, cât și angajații/lucrătorii că au obligația să ia toate măsurile care se impun pentru prevenirea infectării angajaților/lucrătorilor cu noul coronavirus – COVID – 19.
Astfel, li se vor prelucra angajaților/lucrătorilor principalele măsuri necesar a fi întreprinse: spălarea mâinilor cât mai des posibil cu apă și săpun sau dezinfectarea cu un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool; utilizarea măștilor de protecție de către persoanele bolnave; evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute; evitarea atingerii nasului, ochilor sau gurii cu mâinile nedezinfectate; acoperirea gurii, nasului în caz de tuse sau strănut; dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool.
„Angajatorii trebuie să aibă în vedere dispozițiile legale conform cărora măsurile privind securitatea, sănătatea și igiena în muncă nu comportă, în nicio situație, obligații financiare pentru angajați/lucrători. Reiterăm că gestionarea corespunzătoare a securității și sănătății în muncă are ca efect îmbunătățirea performanței și, nu în ultimul rând, a productivității muncii”, au declarat reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.
Trimite articolul
Xzau? cum o fac? Am fost la CEC Bank si stand la rand cel din fatza mea stranuta nevoie mare la nici un metru in fatza doamnei casiere
de la ghiseu in timp ce salariata CEC facea operatiunile bancare. Paravan de sticla nu mai e asa ca… femeia poate duce acasa o ”bucurie” precum acest virus si apoi mai imbolnaveste si pe altii pe unde mai circulă
ALO DOMNILOR sefi de pe la CEC BANK dati-le macar masti salariatelor dvs ce intra in contact direct cu clientii daca nu aveti bani sa puneti un paravan din sticla cu nișă pt dat si primit banii. cum era inainte. si discutia se poarta prin microfon . Singurul loc unde am vazut asa ceva este Banca Transilvania de pe Unirii unde intre client si casiera este un paravan de sticlă prevazut cu nisa pt dat actele si are si microfon. PUNCT ! De ce acolo se poate si la CEC BANK nu???ALOOO!
Cum se face că pe vremuri unle locuri de muncă aveau o grupă de muncă , iar aztăzi acele locuri de muncă nu mai beneficiază de grupe . In intresul cui lucrează ITM-ul ?
Dlor de la ITM vizitați orice stație de cale ferată,(nu precum cea din Arad sau Curtici care au apă curentă de la rețea) să vedeți cum se pot respecta condițiile igienico-sanitare,căci apă curentă-IOC ! La lighean si apă din cerșit de la alții !
Nu afișați comentariul decat ce va convine???? Va e frica de ITM ????
dar tramvaile si autobuzele cand au de gand sa le mai dezinfecteze ? Pot sa o faca domnii de la CTP in timpul noptii cand tramvaiele si autobuzele nu circula.
Am vazut ce rapid se buluceau pasagerii din tramvai spre usi cand se apucasera vreo 2 calatori de stranutat , au mamă..! sareau unii usa sa se deschida de nici nu apucase tramvaiul sa opreasca de tot …
Am vazut ce rapid se buluceau pasagerii din tramvai spre usi cand se apucasera vreo 2 calatori de stranutat , au mamă..! sareau unii usa sa se deschida de nici nu apucase tramvaiul sa opreasca de tot …
Buna seara,ar trebuii domnii sau doamnele de la itm sa faca controale mai amănunțite la unele societăți comerciale in special la Magazinele alimentare in special la cea de pe Catedralei pe colt cu Meteanu.Multumesc
Buna ziua
Am vazut cum lucreaza ITM-ul in centrul Aradului se fac niste transee de zici ca ne pregatim de razboi si muncitorii stau in santuri neasigurate sau cel putin cu niste cadre de metal dupa vremea lui Noe. Daca acolo nu se vede ce sa ne mai intrebam despre o masca sau solutii de dezinfectare, sau inca nu s-a gasit firma care sa le puna la dispozitie(abonati la contracte cu statul)
daca ITM ar verifica cati meseriasi lucreaza prin diferite apartamente din blocuri fac modificari darama pereti despartitori si nu au acte in regula , din punct de vedere al ITM dar si al inspectoratului de constructii ar fi f f bine, numai ca pt asa ceva ar trebui sa mearga pe teren domnii de la ITM si se vor autosesiza bineinteles daca vor…..hai pa!
Este posibil să fii obligat de angajator într-o firmă multinationala să mergi sâmbăta la lucru fără să fii pontat si plătit doar amenințat că dacă nu mergi te da afară?