Controalele și acțiunile Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad sunt cuprinse într-un program cadru național, stabilit și publicat pe pagina www.inspectiamuncii.ro. Controalele sunt stabilite conform metodologiilor specifice elaborate la nivelul instituției și potrivit obligațiilor ce revin instituției din statutul de membră a unor organisme internaționale executive (Senior Labour Inspectors Committee – Comitetul Înalților Responsabili cu Inspecția Muncii din cadrul Comisiei Europene, European Agency for Safety and Health at Work – Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă). De asemenea, la elaborarea Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii se au în vedere aspectele prioritare ale pieței muncii și rezultatele controalelor efectuate în anul precedent.
Analiza rezultatelor
„În elaborarea metodologiilor campaniilor și acțiunilor specifice, direcțiile de specialitate fac o analiză temeinică, bazată pe rezultatele din anii anteriori și pe evoluția riscurilor în domeniile în care s-a constatat o incidență mai mare a neconformităților, cum ar fi munca nedeclarată, nerespectarea obligațiilor stipulate în contractul individual de muncă, riscurile de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă, precum și accidentele de muncă. Numărul de accidente de muncă înregistrat în anumite domenii, frecvența și gravitatea acestora, reprezintă factori determinanți pentru intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă. Ținând cont de necesitatea creşterii gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă în domeniile în care s-au înregistrat neconformități care au generat evenimente deosebite, avem în vedere, în perioada următoare, intensificarea acțiunilor Inspecției Muncii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum și dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care și învăţământul”, au transmis reprezentanții Inspeciției Muncii.
În Programul Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii pentru anul 2020 sunt cuprinse acţiuni de control de tip campanie, tematice şi de fond, cu caracter preventiv, precum și controale programate sau inopinate, la toate categoriile de angajatori, focalizate pe domeniile de activitate economică în care au fost identificate riscuri.
Ce se verifică?
„În acţiunile de control, indiferent de tipul controlului, se verifică, în principal, îndeplinirea cerinţelor legale privind încadrarea în muncă, timpul de muncă şi timpul de odihnă, drepturile salariale acordate, precum şi respectarea reglementărilor de domeniul securitate și sănătate în muncă. La aceste acțiuni de control, se adaugă verificările inițiate ca urmare a petițiilor pe care ni le adresează cetățenii, în situația în care aceștia se consideră prejudiciați în relația cu angajatorii”, au mai punctat reprezentanții ITM,
Citiți principiile noastre de moderare aici!