Desființarea carnetelor de muncă a dus la apariția unor restanțieri, cu sume mici, dar care cumulate nu pot fi neglijate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Marius Amzulescu, director executiv adjunct al ITM Arad, a precizat că „sunt multe firme mici care nu au mai achitat comisionul pentru înscrierile în carnetele de muncă și astfel s-au ales cu datorii. Foarte mulți dintre datornici sunt în insolvență iar noi trebuie să ne constituim ca și creditori pentru a putea recupera datoriile”.
Practic, chiar dacă carnetele de muncă nu mai există, agenții economici aveau datoria achitării unui comision către ITM până în luna în care au existat cărțile de muncă.
Modificarea din martie
Dacă până în luna martie Fiscul era cel responsabil cu recuperarea creanţelor, acum ITM-ul este cel ce se ocupă de executarea restanţierilor. „În Legea 41/2012 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţâ a Guvernului nr. 17/2011 privind administrarea creanţelor bugetare resprezentând comisionul datorat, până la data de 31 decembrie 2010, de angajatori inspectoratelor teritoriale de muncă, se specifică: «Administrarea creanţelor bugetare se efectuează de către inspectoratele teritoriale de muncă». Astfel, dacă până acum Fiscul era cel ce prelua cazurile datornicilor, de acum ITM-ul se va ocupa de recuperarea banilor”, a mai spus Marius Amzulescu.
„Creanţele s-au adunat în urma neplăţii comisionului pentru administrarea cărţilor de muncă” Marius Amzulescu
A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!