Marcel Iureş, George Mihăiţă, Horaţiu Mălăele, Mircea Rusu, Mihai Constantin, Marius Manole… Iată doar numele a câtorva dintre marii actori ai teatrului românesc care vor încheia Festivalul Internațional de Teatru Clasic.
„Păi… Despre ce vorbim noi aici, domnule?”
Teatrul Act din București îi aduce la Arad, în data de 29 noiembrie, cu începere de la ora 19.00, pe Marcel Iureș și George Mihăiță cu o poveste regizată de Alexandru Dabija, după „Moromeții” lui Marin Preda. „Păi… Despre ce vorbim noi aici, domnule?” este un spectacol extraordinar de Cătălin Ștefănescu în care cei doi mari actori, Marcel Iureş şi George Mihăiţă, devin două personaje care respun, într-un mod cu totul nou, povestea din romanul care a marcat atâtea generaţii de cititori. Două personaje care refac, în mod miraculos, prin poveşti, întrega imagine a unui roman dedicat universului uman dintr-un sat românesc, cu puţinş vreme înainte de începerea Celui De-al Doilea Război Mondial. Povestea unui spatiu aflat între lumi si a personajelor care populau universul celebrului roman al literaturii române revine la viaţă în viziunea regizorului Alexandru Dabija. „Nu prea știu cum e să vorbești despre țărani într-o lume care are ”casă la țară”. Nu prea știu cum e să fii mare scriitor cînd “intri în manuale”. Sau cînd breasla te tot propune la premiul Nobel. Fiecare cultură cu mîncărurile și creatorii ei. Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd la Act o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea. Mă bucur, ăsta e cuvîntul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile”.
„Scrisoarea” lui Horațiu Mălăele
Duminică, tot în sala mare, de la aceeași oră 19.00, va veni rândul Teatrului Naţional Bucureşti să prezinte spectacolul „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută“, de I. L. Caragiale, în regia lui Horaţiu Mălăele. Cu o distribuţie de zile mari, „Scrisoarea”, lui Horaţiu Mălăele va constitui, cu siguranţă, un punct de reper al ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru Clasic. „Dacă fiecare generaţie are propria sa versiune de spectacol, care vorbeşte în numele ei, Scrisoarea lui Mălăele se doreşte spectacolul nostru, al celor de azi, care am înlocuit”scrisorile pierdute cu email-uri, sms-uri şi postări pe Facebook. Un spectacol curat Mălăele!“ – ne previn realizatorii spectacolului.
„Însemnările unui nebun” la final de festival
Ultimul spectacol al ediţiei XX a Festivalului Internațional de Teatru Clasic va fi „Însemnările unui nebun” , de N. V. Gogol, producţie ARCUB, şi susţinut de Marius Manole, în regia lui Felix Alexa – la sala Studio, în data de 30 noiembrie, începând cu ora 21.00.
Spectacolul „Însemnările unui nebun” de la ArCuB face parte, alaturi de Revizorul” de la TNB, din proiectul „Acelaşi regizor, acelaşi actor, acelaşi autor – Felix Alexa, Marius Manole, Nikolai Vasilievici Gogol” şi a fost un pariu câştigat de regizor, căruia i-a aparţinut ideea. Cu toate că multă lume vorbeşte despre primul one man show al lui Marius Manole, el spune despre „Însemnările unui nebun” că este un two men show. „Pentru că ponderea mai mare este a mea în spectacol, în sensul că vorbesc mult, tentaţia e să spui că e un one man show. Nu, e un two men show (pe scena alături de Marius se află şi muzicianul Alexander Bălănescu)”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!