ARAD. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a semnat miercuri, contractul pentru proiectul tehnic al Complexului Matern Pediatrie din Arad. Contractul a fost semnat cu firma TESSERACT ARCHITECTURE, reprezentată de administrator Raluca Șoaită. Societatea are la dispozitie sase luni pentru a realiza proiectul tehnic.
Cu ocazia semnării contractului, Iustin Cionca a venit cu precizări detaliate pe marginea anunțului făcut de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care a scos de pe lista finanțărilor prin PNRR cel mai mare proiect de dezvoltare pe care îl are Aradul în derulare.
Lipsă de comunicare
“Proiectul continuă, chiar dacă știți că în ultimele zile au apărut informații de la Ministerul Sănătății privind retragerea din PNRR a șase proiecte de spitale, printre care și Complexul Matern-Pediatrie de la Arad. Nu am fost consultați cu privire la acest subiect, nu ni s-a comunicat nimic oficial până în acest moment, am aflat doar de la televizor că finanțarea proiectului se transferă de pe PNRR pe un credit contractat deja de statul român de la Banca Europeană pentru Investiții, un credit care va finanța construirea acestor șase spitale. Am fost întrebat de presa centrală despre motivele care au dus la transferarea finanțării din PNRR pe acest credit BEI, dar repet, nu a existat o consultare, nu cred că a existat o analiză, nici măcar la nivelul Ministerului Sănătății și, din punctul meu de vedere, decizia s-a făcut discreționar, dar în cele din urmă nu neapărat în dezavantajul Aradului și o să vă explic despre ce este vorba. Spitalele finanțate prin PNRR vor trebui finalizate până la data 30 iunie 2026. Nu există niciun fel de informații transparente cu privire la stadiul implementării proiectelor spitalelor finanțate, chiar dacă este vorba de sume foarte mari de bani și chiar dacă sănătatea publică reprezintă prioritate declarată la nivel național. Eu am serioase îndoieli că unele dintre spitalele de pe listă vor putea fi vor putea fi finalizate până în anul 2026. Consecința nefinalizării este rambursarea sumelor din bugetele instituțiilor: consilii județene, primării, direcții de sănătate publică, ministere, care nu vor reuși până la acea dată să închidă aceste proiecte de miliarde de euro și eu cred că toate aceste sume ar putea dezechilibra serios nu doar bugetele locale, ci și bugetul național, în situația în care va exista preluarea obligațiilor de plată de către minister”, spune Cionca.
Lipsă de transparență
Modul în care s-a luat această decizie ridică multe semne de întrebare, la care nimeni nu pare să aibă răspunsuri:
„Din momentul în care a ajuns și la mine informația privind retragerea finanțării pentru spitalul nostru, am căutat pe internet date și despre proiectele din alte județe, în ce stadiu se află ele. Nu am găsit. Vă rog și pe dumneavoastră să solicitați aceste date și să faceți o comparație între ritmul proiectului de la Arad, care ajunge astăzi la semnarea proiectului tehnic, și ritmul proiectelor din alte județe, în care eu nu cred că faza este atât de avansată. Din păcate, legislația națională este găunoasă, permite întârzieri din cauza contestațiilor care de cele mai multe ori sunt respinse în final, dar care dau peste cap toate termenele estimate. Aș dori să mă mai refer foarte pe scurt la faptul că probabil fiecare proiect pe PNRR ar fi fost într-un stadiu mult mai avansat, dacă Ministerului Sănătății nu i-ar fi trebuit 8 luni de zile să semneze contractele de finanțare cu instituțiile publice beneficiare. Sunt 8 luni de zile pierdute pe o potecă birocratică întortocheată. Consiliul Județean Arad, așa cum v-am spus, are un contract în vigoare pentru Complexul Matern – Pediatrie. Deocamdată nu am primit nicio anexă la contract, nu am fost invitat la nicio discuție. În momentul în care vom avea mai multe detalii de la minister, vi le vom furniza și dumneavoastră”, mai spune președintele CJA.
Ce ar însemna schimbarea finanțării
“Ce înseamnă din punct de vedere tehnic transferarea finanțării de pe PNRR pe BEI? Înseamnă că proiectele finanțate prin credit au la dispoziție o perioadă de timp mai lungă. Dar aici vreau să fac o precizare importantă. Nu este obligatoriu ca această perioadă de timp să fie mai lungă. Noi ne propunem, în continuare, să ne ținem de termenele asumate, fiindcă imobilul maternității este degradat, este retrocedat și Aradul are nevoie de acest spital nou. Din câte am înțeles, dar tot de la televizor, ratele acestui împrumut BEI vor fi plătite tot de către stat, deci nu de către arădeni, nu din bugetul Aradului, având în vedere că este obiectiv de interes național. Mie mi-ar plăcea ca, la un moment dat, să dispară relația feudală dintre autoritățile centrale și cele locale. Normal ar fi ca deciziile majore să fie discutate, analizate sau evaluate împreună, să existe studii de impact, să se facă evaluări corecte pentru fiecare situație în parte”, a explicat Cionca.
Contre politice
Pe această cale, Iustin Cionca le-a răspuns politicienilor care, în ultimele zile, au arătat cu degetul spre Consiliul Județean acuzând conducerea județului de incompetență, în urma deciziei Ministerului Sănătății.
„Eu înțeleg acum că unii încearcă să-și asigure capital politic din situația creată. Am văzut comentarii și pe rețelele sociale, și pe paginile on-line ale ziarelor, comentarii care vorbesc despre incompetență, despre lipsa capacității absorbției fondurilor europene. Și vreau să mă refer doar la ce spunea deputatul Adrian Wiener. Pentru mine orice politician arădean poate fi partener, dacă este onest. Domnul Wiener m-a sunat din biroul ministrului Sănătății de la acea vreme să îmi spună să mut acest proiect de pe CNI pe PNRR, pentru că proiectele noastre – adică ATI, oncologie, radioterapie și cardiologie – sunt prea mici și că majoritatea proiectelor sunt de ordinul sutelor de milioane și că ar fi bine pentru Arad să facem lucrul acesta. Am ascultat sfatul dânsului, i-am și mulțumit public pentru sugestie, am scos ATI-ul și am introdus maternul. Și de atunci am muncit să îndeplinim condițiile din PNRR pentru a avea un punctaj cât mai mare. Dânsul îmi dă sfat acuma, după ce s-a întâmplat comunicarea de la minister, că trebuia să retrag acest proiect, să-l modific și să fac doar o parte mai mică, adică total opus față de ce mi-a spus când era la putere. N-aș fi spus lucrurile acestea public, însă trebuie să înțelegem că oamenii așteaptă de la noi să fim uniți în aceste proiecte și eu cred că un om politic își demonstrează atașamentul față de comunitate, buna credință și responsabilitatea prin atitudinea pe care o are față de proiectele Aradului și, nu în ultimul rând, prin informațiile pe care le lansează în spațiul public.”
Un bun al comunității
„Insist că proiectul Complex Matern – Pediatrie este un proiect al întregii comunități, nu trebuie să fie o dezbatere putere – opoziție, nu trebuie să fie obiectul unor dezinformări intenționate și îi aștept pe toți cei care sunt îngrijorați de proiectele Aradului să vină la Consiliul Județean, să se documenteze direct de la sursă, să se implice la modul real în aceste proiecte și nu cu fumigene de presă care atrag aprecieri pe rețelele sociale, dar ascund adevărul. Înțeleg că suntem într-un context în care publicul gustă, în primul rând, remarcile critice, observațiile acide, caută senzaționalul. Dar să știți că, în cazul nostru, senzațional este faptul că reușim să aducem la Arad fonduri europene prin proiecte pe care le cofinanțăm cu 2%, cu 5%, cu 10%, că facem o economie foarte mare de bani pentru arădeni, în condițiile în care, în județ, se execută lucrări la care, cu câțiva ani în urmă, cei care astăzi ne minimalizează spuneau că nu se vor realiza niciodată”, a mai punctat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Trimite articolul
XDemisia cionca pentru incompetenta crasă. Ești o nulitate absoluta,un papagal falkonistoid
Destul e că l-ați prezentat virtual, mulțumim!🤣
Oricum nu-si justifca utilitatea ditamai mausoleumul; Aradul nu exceleaza nici la nasteri nici la asistenta pediatrica + ca trebuie daramat jumatate din spitalul actual ptr a face loc asa zisului spital. Bine ca nu a taiat panglica si aici ptr viitorul spital(care nu v-a fi realizat niciodata) :)))). Cu tot cu alea 8 luni tot nu ar fi fost realizabil pana in 2026 asa ca trancaniti degeaba, mai bine concediaza-ti consilierii care te-au sfatuit prost.
Si eu care credeam ca VOI, clasa politica sunteti doar o adunatura de papagali mancatori de rahat de peste 30 de ani… cred ca m-am inselat… sunteti si incompetenti pe langa ca sunteti hoti.