Domnule deputat, păstrarea sistemului actual de vot nu va duce la scăderea numărului de parlamentari ci, dimpotrivă, la creşterea lui cu până la o sută. Credeţi că este un sistem bun?
Nu este un sistem bun! Încep cu faptul că românii au votat cu trei ani în urmă pentru parlament unicameral şi scăderea numărului de parlamentari la cel mult 300. Am constatat însă că PSD şi PNL au obstrucţionat prin toate mijloacele punerea în practică a rezultatului referendumului. Aceiaşi oameni care în iulie 2012 declarau că pentru ei numai ceea ce spune poporul contează, timp de trei ani de zile au ignorat cu obrăznicie, grosolan, faptul că poporul ceruse reformarea radicală a Parlamentului. Pentru PSD şi PNL poporul este important numai atunci când le cântă în strună, când le face poftele, atunci când pot profita de pe seama poporului. Am văzut însă că în situaţia în care voinţa poporului nu este convergentă cu voinţa lor, nu dau doi bani pe ea!
Dar de ce nu a schimbat PDL legea în aşa fel încât să avem alt sistem de vot şi să scadă numărul parlamentarilor?
Mulţi mă întreabă lucrul acesta pentru că s-a creat o confuzie intenţionată. Nu parlamentarii, în ansamblul lor, nu şi-au dorit schimbarea dictată la referendumul din 2009, ci doar parlamentarii PSD şi PNL. Noi, cei de la PDL, am făcut toate demersurile necesare pentru schimbare, dar singuri nu avem această putere. Pur şi simplu nu am avut cvorumul necesar, adică fără voturile celor de la PSD şi PNL nu s-a putut schimba nimic. Iar domnii respectivi una vorbeau în public, alta făceau în Parlament. Noi am înfiinţat o comisie pentru schimbarea sistemului electoral, am propus plenului schimbarea, dar nu s-a întâmplat nimic. Actualul USL s-a opus prin toate mijloacele scăderii numărului de parlamentari. Şi aici mă întorc la prima întrebare: da, din acest motiv este foarte posibil să avem cu aproximativ o sută de parlamentari în plus, faţă de legislatura actuală. O sfidare! Nu vom ezita să le explicăm asta românilor, pe toate canalele de comunicare, să înţeleagă adevărul: USL nu vrea binele românilor ci binele unei clientele cu care acum este gata să umfle şi organigrama Parlamentului! Este ruşinos că gândesc în aceşti termeni, după ce românii au făcut cele mai mari sacrificii din istoria lor recentă pentru reechilibrarea statului şi pentru a evita un dezastru economic.
Dar păstrarea sistemului electoral actual ar avantaja, în mod evident, PDL şi partidele mici. De ce sunteţi, totuşi, împotriva sa?
Din cel puţin două motive: pentru că aproape 90% dintre români şi-au dorit să scadă numărul parlamentarilor şi să realizăm o reformă reală, de substanţă, în această instituţie. Pe de altă parte, fiindcă interesele individuale nu prevalează în relaţia cu interesul comun. Sunt convins că tuturor ne-ar fi pe plac încă un mandat de parlamentar, dar realităţile economice şi abordarea responsabilă a rezultatelor referendumului din anul 2009 nu permit asta. Ce spuneţi dumneavoastră este adevărat: prin acest sistem electoral PDL va pierde mai puţini parlamentari şi acelaşi lucru este valabil şi în cazul minorităţilor. Nu intru în detalii tehnice referitoare la redistribuirea mandatelor, dacă doriţi le discutăm altă dată, dar un lucru este extrem de clar: numărul parlamentarilor trebuie să scadă, nu să crească. Nimeni nu îşi poate bate joc de români, nici măcar cei de la USL!
Iniţial PDL a susţinut votul uninominal pur, pentru ca apoi să abandoneze ideea aceasta. De ce?
Votul uninominal pur i-ar fi dus în Parlament pe adevăraţii câştigători ai alegerilor. Dacă am fi avut un astfel de sistem, la alegerile din 2008 toţi parlamentarii Aradului ar fi fost de la PDL. Gheorghe Feieş este cel mai important exemplu în acest sens: a câştigat alegerile cu foarte puţin sub 50% în colegiul său, dar în Parlament a intrat Ciprian Luca, de pe locul doi, cu aproximativ jumătate din voturile obţinute de Feieş. Un alt caz este cel al deputatului Mihăiţă Calimente, care a intrat în Camera Deputaţilor de pe locul 3, primind mai puţine voturi decât Iosif Matula şi Lia Ardelean, în colegiul respectiv. Sau vă pot spune despre senatorul Avram Crăciun, care a ajuns în Senat deşi a primit mai puţine voturi decât rectorul-fondator al Universităţii „Vasile Goldiş”, Aurel Ardelean. A fost nedrept faţă de acei alegători să fie reprezentaţi de alţi parlamentari decât cei care au câştigat, de fapt, alegerile. În paranteză fie spus, oamenii au avut dreptate: ce au făcut domnii Calimente, Luca şi Crăciun pentru colegiile lor? Vă invit la un exerciţiu de memorie: vă amintiţi măcar o iniţiativă, o realizare a domniilor lor? Măcar una singură?! De aceea am pledat noi pentru votul uninominal pur. Curtea Constituţională a respins însă acest proiect al nostru, motivând că astfel o parte dintre cetăţeni, care au votat altfel decât cu cei câştigători, vor rămâne nereprezentaţi în Parlament. Am fi putut susţine mai departe iniţiativa noastră, dar noi înţelegem rolul Curţii Constituţionale în democraţia românească şi am renunţat la proiect, respectând legea fundamentală a statului şi, implicit, cetăţenii români.
Credeţi că la agerile generale din 9 decembrie se va vota politic?
Eu cred că, din nou, se va vota sentimental, deşi mi-ar plăcea să văd tot mai mulţi români votând, raţional, oameni şi nu partide politice. Vedeţi, în ultimii 22 de ani ţara aceasta a avut mereu de ales între mai multe rele: răul cel mai mic, răul cel mai mare… Dar asta în bună măsura s-a datorat nu numai partidelor politice ci şi cetăţenilor care s-au lăsat amăgiţi de retorica politicianistă şi i-au votat pe cei care au promis mai mult ori și-au insultat mai spumos adversarii. Apelul meu către arădeni este să se uite la omul care candidează, la ceea ce a realizat, la relaţia sa cu familia, cu comunitatea, la personalitatea sa. Este foarte important să alegem deputatul, senatorul nostru în cunoştinţă de cauză, să nu îi lăsăm pe politicieni să ne păcălească. Parlamentarii PDL de Arad au avut, în ultimii patru ani, împreună cu administraţiile locale, unele dintre cele mai importante realizări pentru acest judeţ în ultimele decenii. Schimbările în bine se zăresc la tot pasul, chiar dacă mai sunt încă multe de făcut. În câteva luni de guvernare USL, Aradului i s-a blocat un proiect de reparare a 307 km de drumuri, s-au blocat lucrările la pasajele de pe centură, s-au luat banii de la şcoli. Sunt doar trei dintre acţiunile anti-arădene ale unui USL care caută să răzbune eficienţa PDL pentru Arad. Arădenii pot vota, în 9 decembrie, pentru continuarea proiectului nostru politic şi administrativ sau pentru promisiunile fără acoperire ale celorlalţi.
Atât PDL cât şi USL au garantat, pentru parlamentarii în funcţie, colegiile pe care le reprezintă acum. Nu înseamnă asta o închidere a partidelor?
La PDL nu este vorba despre nicio închidere. Avem parlamentari care au confirmat, dar avem şi unii colegi care nu au obţinut rezultatele pe care oamenii din colegiile lor le-ar fi dorit. De aceea, vor fi schimbări. Deocamdată nu vă pot spune mai multe, încă se mai discută în partid cine vor fi candidaţii în decembrie. În ce priveşte USL, la Arad cred că vor fi câteva scandaluri pentru stabilirea candidaţilor. Necazul lor este altul: au mai multe pretenţii decât competenţe. Sunt convins că arădenii vor observa şi vor avea în vedere acest fapt!
„Am pledat pentru uninominalul pur, dar Curtea Constituţională a decis că nu este bun”
Citiți principiile noastre de moderare aici!