ARAD. De ce nu se respectă contractul în vigoare? De ce energia electrică facturată este la un preț de câteva ori mai mare decât cel agreat între furnizor și consumator? Răspunsul pare să fie unul singur: ordonanța 27, o ordonanță care-i „arde” la buzunar pe cei care au consumat peste 300 kWh.
Am pornit în descurcarea ițelor facturilor la energie electrică de la un caz concret. Un arădean s-a trezit că are de achitat o factură enormă pentru că furnizorul de energie electrică i-a calculat kWh cu un preț de câteva ori mai mare decât în contract.
„Efectiv am fost șocați când am văzut factura. De la o factură medie de 700 de lei, așa cum primeam până acum, acum am primit o factură de peste 2.600 de lei. După șocul inițial, am luat contractul și facturile și am început să le analizăm. Am constatat că, de fapt, ne-a fost facturat curentul la 1,339 lei/ kWh + accize, față de 0,374 lei/kWh + accize cât aveam stipulat în contract. De aici am început să sunăm, să încercăm să obținem o explicație. De ce nu ni s-a respectat contractul? De ce nu ne-a anunțat nimeni că prețul facturat va fi altul decât cel pentru care am convenit?”, transmite arădeanca în cauză.
Și cazul său nu este unul singular. Toți arădenii care au avut un consum mai mare de 300 kWh au primit facturi mult mai mari.
Arădeanca a cărei speță o prezentăm a reușit să obțină și câteva explicații din partea furnizorului de curent. E drept, explicațiile acoperă doar compania furnizoare, fiind invocat un act normativ. Așadar, de vină pentru explozia facturilor ar fi, de fapt, Ordonanța de Urgență 27, care prevede la articolul 5 că „pentru clienții cu o medie lunară peste 300 kWh/lună în 2021, se va factura un consum în funcție de componente de achiziție și de furnizare”. Ce înseamnă această prevedere? Practic, pentru cei care au avut un consum mai mare nu se va mai ține cont de prevederile contractuale, ci se va factura în funcție de prețul actual de achiziție și furnizare.
Ce spune articolul 5?
„În perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, pentru clienții casnici de energie electrică, […] prețul final facturat se stabilește de către fiecare furnizor/operator de distribuție de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice ca sumă a următoarelor componente, după caz: a)componenta de achiziție, b)componenta de furnizare, c)componentele reprezentate de tarifele reglementate/ stabilite conform reglementărilor ANRE în vigoare pe perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanțe de urgență, pentru serviciile prestate de către operatorii rețelelor/ sistemelor de distribuție și transport al energiei electrice/ gazelor naturale, inclusiv pentru serviciile prestate de către operatorii depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale; d)componentele reprezentate de TVA, accize, contribuția aferentă schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile”.
Rezumând prevederile OUG 27/2022, statul a impus furnizorilor ca, în perioada 1 aprilie – 31 martie 2023, să nu țină cont de contractele încheiate cu clienții, ci să aplice prețul în funcție de componentele de furnizare și achiziție.
Alt caz, aceeași ordonanță
Situația privind aplicarea ordonanței ce ar fi trebuit să fie „o facere de bine” prin plafonarea prețurilor ne-a fost sesizată încă de la începutul lunii august, de un alt arădean care a reclamat pe toate căile posibile această încălcare a contractelor.
„Ce rol mai au contractele cu furnizorii (referitor la preț) dacă și așa toți invocă faptul că acest aspect este reglementat de OUG 27, și de ce nu este menționat atunci așa în contractele semnate după 1 aprilie 2022? Ce preț am plăti dacă nu ar exista OUG 27 care este actul normativ care stabilește compensarea prețului, având în vedere că în noul contract pe care l-am încheiat cu un alt furnizor prețul pe kWh este 0,25253 lei (preț final 0.68 lei/kWh)?”, a transmis cititorul nostru.
Mai mult, în acest caz, arădeanul a sesizat furnizorul de curent electric, Autoritatea pentru Reglementarea Energiei și toate celelalte instituții care ar fi putut să îl ajute. Răspunsurile însă au indicat aceleași prevederi din Ordonanță.
Ultima cale: atacul în instanță
„Singura cale legală pe care o mai am e în instanță. Am înțeles că a fost sesizat deja Avocatul Poporului pentru aplicarea retroactivă și discriminatorie între consumatori. OUG 27/2022 este un act normativ care permite modificarea prețurilor din contractele în derulare pentru cei cu un consum mediu anual de peste 300 kWh în anul 2021 când nu exista nicăieri prevăzută nicio clauză de consum. Nu există nicio țară din Europa care să penalizeze cetățenii printr-o lege cu aplicare retroactivă. În concluzie, furnizorii fac speculă la nivel național invocând OUG 27. Cam așa arată liberalizarea pieței de energie! Ceea ce se întâmplă este mult peste orice noapte a minții. Că vor să îmi ia banii, n-au decât să îi ia, dar să ne jignească inteligența în asemenea hal… Cum încurajezi scăderea consumului când penalizezi pentru un consum deja efectuat și plătit pe o perioadă când nu exista nici clauza de consum și nicio restricție în acest sens?”, spune arădeanul.
Ordonanța jafului?
Concluziile acestei ordonanțe, așa cum se resimte ea de către toți cei care primesc facturi de infarct, este una singură: consumatorii sunt pur și simplu jecmăniți printr-o prevedere ce lasă o portiță deschisă unor abuzuri extrem de periculoase, OUG 27, anulând practic contractele încheiate cu bună-credință între consumator și furnizor.
Trimite articolul
XAșa este când guvernează marea alianță pnl-psd-udmr a jafului național.
-
Asta ati votat de peste 30 de ani, asta aveti. Multe “succesuri”!
-
Bovis naturae, in cateva legislaturi, romanii au votat si guverne de dreapta(partide)…..ex.96-2000, 2005-2009, etc. si tot degeaba! Ce trebuia bre tampi, sa votam pe Putin (ca asta tine cu poporul lui), sau pe Viktor Orban?! Mare dobi mai esti….
-
Nimic nu trece de urechea cu ceara a celor ca tine. Apropo, nu trebuia sa fii pe front impreuna cu tovarasul eu si cu userul vagabondul? Ca se fac mobilizari in armata rosie cu pantaloni maro.
-
Când vorbești de Victor Orbán, înainte spălate pe gura. Ungaria are cel mai ieftin energie electrică și carburanți din toata UE
-
-
VEDETI O EXPLICATIE BUNA PE LINKUL ASTA: https//.www.facebook.com/100006894047605/videos1206992369894910/?sfnsn
-
-
Sa nu mai plângeți,unde sunt USR-sti ce strigau că vrea o țară ca afară,ați uitat cum ne vrăjea Orban și gunoiul de Popescu că vor scădea prețul energiei după liberalizare,atunci când mergeți la vot să îi votații in continuare.
Daca nu platesti va veni executorul si ramai fara casa.
,,nu vei avea nimic si vei zburda de fericire..
-
Nu numai la Energia electrică și ci la Gaz metan te fură cum vrea ei. Primăria se face că nu vede și nu aude
Au liber la furat din partea Guvernului, factura mai mare inseamna si bani mai multi pentru jaful guvernamental,( salarii europene pentru neeuropeni ) … le transmiti un index iar ei factureaza mai putin pentru a depasi luna viitoare pragul subventionat !
mai ce sa zic erau pe aici rezisti tot felul de aparatori ai liberatatii ne faceau comunisti psd isti…acum lumea sa stie ca a votat ce trebuie …bravo spor la vot votati bibarti falci iohanisi va fi bine….pt ei😃
Jaf pe fata! Acum nu mai ies in strada pentru ce se intampla, tinerii liberali frumosi si liberi? Plafonarea preturilor la energie a fost un moft electoral PSD ? Acum ca plange si urla Europa pentru plafonarea energiei cum este? Nu sunt PSD deloc, nici PNL,UDMR dar acum e groasa rau si vine si frigul,sarbatorile de iarna le putem uita…Luam pe paine ce am sadit…
-
vezi, macar cand iesi in strada, sa lasi becul stins in camera goala.
-
JAF cu J mare.Ce plafonare este asta de 0,80 lei pe kWh, cind pe piața sint oferte mai mici decit plafonarea Ex. HIDROELECTRICA, PLĂTESC 0,74 lei pe kWh cu TVA inclus,și consum CIT vreau. Atunci despre ce vorbim,,?
Procese si instanta. Sa-i dea lumea in judecata, cei care isi permit, desigur, si sa ceara daune morale usturatoare. Si ne intrebam de ce pleaca lumea din tara pe unde apuca? Dumnezeu sa ne aiba in paza in fata hotilor astora!
In aceeasi situatie sunt si eu! Ar trebui sa ne adunam cateva sute de pagubiti si sa i actionam in instanta!!
-
la fel si eu. cat e metru de funie? intreb pentru un prieten
Slava ucrainei!!!
-
Trebuie să înțelegi că prețul la energie a început să crească din luna septembrie a anului trecut,războiul în Ucraina e la sfârșitul lunii februarie anul acesta nu prea se leagă una cu alta, Romania are zăcăminte suficiente pt poporul său.Lipseste doar cine sa ne conducă.
-
Trebuia sa pun avetismentul de sarcasm?
-
Nu e o mare problema citiți descrierea boli care domina caracterele narcisiști și particularitățile
1Totul e ce vrea persoana Narcisista
2Problema sa arate bine așa încât sa fie cât mai rău
3Rezolvarea prin tot felul de Atenții in care persoana are nevoii
Deștepți vor vedea și vor anihila la propriu și figurat totul prin eliminarea problemei.
Clar sărăcia psihopatului
CUM ESTE PLAFONAREA LA 0,80 LEI PE KWH, CIND PE PIAȚA ESTEH OFERTA DE PREȚ DE 0,74 KWH ,CU TVA CU TOT LA HIDROELECTRICA SI CONSUMI CIT VREI,,,,?? CE PLAFONARE ,ESTE ASTA,,.? ESTE POSIBIL CA O PLAFONARE SA AIBĂ UN PREȚ MAI MARE ,DECIT OFERTA CARE ESTE PE PIAȚA,..?
-
Din pacate guvernantii neeuropeni cu salarii europene vor sa vanda companiile de stat si atunci mirajul Hidroelectrica va dispare.
-
Plafonare inseamna limita maxima.
Băieții dăștepți din energie, adica din distribuirea energiei, caci ei nu produc absolut nimic, formează un stat in stat, indiferent de care partid, partide, sau coaliții de guvernare ar exista, acestia cumparand practic bulelefrica cu 1 leu, si vanzand-o mai departe, adica 9 consumatorilor cu 1000 lei. Ca-i la mintea șoimului patriei care e situatia de facto!
Și la cei cu mașini pe gaz se aplica “ordonanta = ordinu- de la brucse”. ?.