Unde e lege, poate fi şi tocmeală. Cel puţin în cazul asigurării obligatorii a locuinţelor. Legea asigurării a intrat în vigoare încă de anul trecut. Dacă, în primă fază, poate speriaţi de ameninţările cu amenzi, arădenii şi-au încheiat asigurări pentru locuinţă, acum aceştia au renunţat să mai plătească 10 sau 20 de euro, cât costă poliţele. Doar 5.700 de locuinţe dintr-un total de 188.200 (câte au fost numărate la ultimul recensământ) sunt asigurate, iar trendul este unul descendent. În acest caz, procentul este unul de toată jena: trei la sută. Şi, cum se întâmplă de obicei, cei mai conştiincioşi sunt locuitorii din mediul rural. Peste 3.000 dintre poliţe au fost încheiate pentru locuinţele de la ţară, doar 2.000 fiind încheiate pentru casele şi apartamentele din Arad.
Pasibili de amenzi
Potrivit legii în baza căreia locuinţele românilor sunt asigurate obligatoriu împotriva alunecărilor de teren, a inundaţiilor şi a cutremurelor, cei care nu plătesc poliţa de asigurare sunt pasibili de amenzi în valoare de 500 de lei. Doar că amenzile trebuie acordate de primării. Iar în judeţul Arad nu există vreo primărie care să fi dat sancţiuni, mai ales că este an electoral. Aşa că, văzând că, până la urmă, asigurarea obligatorie poate fi şi… opţională, arădenii au ales să nu şi-o plătească.
Şi mai rău
Sunt alte judeţe care stau mult mai rău decât Aradul în ceea ce priveşte încheierea poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei. De exemplu, în judeţul Covasna au fost încheiate numai 654 de poliţe, în Sălaj 1.565, iar în Sibiu 1.826.
Citiți principiile noastre de moderare aici!