Premiu pentru mită? A ajuns maior deşi procurorii anticorupţie îl cercetează pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Este vorba de Cornel Rădoi, căpitan al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, care a fost avansat la gradul de maior, în 1 august, „pentru că îndeplinea condiţiile”, deşi este pus sub acuzare de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.
Reprezentanţii IJJ Arad ne-au declarat că Rădoi Cornel a fost avansat la termen în gradul următor, afirmând că acest lucru nu are nicio legătură cu ancheta celor de la DNA şi cu faptul că este acuzat că, împreună cu alţi doi colegi jandarmi, au primit bani şi bunuri în valoare de 300.000 de lei de la comercianţii ambulanţi de ţigări netimbrate din Arad. E pur şi simplu regula avansărilor din MAI. Dar care sunt acuzele? Mai jos vă prezentăm, de exemplu, comunicatul de presă remis de procurorii DNA, în 4 iulie, în ceea ce priveşte acest caz: „Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 2010-2013 cei trei învinuiţi (căpitan C.C.R. şi plutonierii M.C.B. şi A.R.D.), cadre militare la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, au pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani şi bunuri, în valoare estimată la 300.000 de lei, de la mai mulţi vânzători ambulanţi de ţigări fără timbru fiscal din municipiul Arad, pentru a nu ridica spre confiscare diferite cantităţi de ţigări fără timbru ce aparţineau acelor vânzători şi, totodată, pentru a-i „ocoli” de la controalele periodice ce se efectuau de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad.
Iar comunicatul DNA continuă cu precizarea că „activitatea celor trei cadre militare a avut drept rezultat neaplicarea unor sancţiuni contravenţionale la constatarea încălcării regimului produselor accizabile”. Cu privire la învinuitul D.A.R., s-a mai reţinut că acesta le-a oferit unor colegi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad diferite sume de bani pentru a nu lua măsuri legale împotriva unor vânzători de ţigări fără timbru fiscal, însă cei în cauză l-au refuzat. La data de 4 iulie 2013, învinuitul R. C. C. a primit de la un denunţător suma de 400 de lei în scopul menţionat mai sus, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante”.
Avansat prin ordin al ministrul MAI
Este cel puţin ironic cum un căpitan al IJJ Arad, la aproape o lună de zile după ce procurorii DNA l-au prins în flagrant luând mită, a fost avansat la gradul de maior. Desigur, legal, la termen. Probabil, Ministerul Afacerilor Interne (n.r. avansările în grad ale ofiţerilor se fac doar prin ordin direct al Ministrului de Afaceri Interne), consideră acuzele procurorilor DNA privind luarea de mită şi abuzul în serviciu demne de o avansare la gradul de maior.
Prezumţia de nevinovăţie
Dacă vă întrebaţi ce s-a ales de soarta maiorului vă spunem că acesta a fost pus la „dispoziţia inspectoratului”, adică a primit alte atribuţii de serviciu şi îşi desfăşoară munca din spatele unui birou al IJJ Arad deoarece, spun reprezentanţii inspectoratului, până la o condamnare defintivă din partea unei instanţe, maiorul este la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie. Iar acum şi la adăpostul altui grad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!