ARAD. Prin Raportul nr. 7397 din 29 ianuarie 1919, al miniștrilor de interne și război, adresat regelui Ferdinand, în baza art. 8 și 9 din Legea de organizare a Jandarmeriei ,,în interesul siguranței naționale a statului”, se solicită crearea de noi unități, prin înființarea Brigăzii IV de Jandarmi. Regele a luat act de acest raport și a promulgat Decretul-lege nr. 444 din 29 ianuarie 1919, prin care se înființează Brigada IV Jandarmi: compusă din trei regimente cu denumirile de Regimentul 7, 8 și 9 Jandarmi.
Prin Decretul-lege nr. 1694 din 29 aprilie 1919, privind modificarea și completarea Înaltului Decret Regal nr. 444 din 29 ianuarie 1919, Brigada IV Jandarmi execută ,,serviciul de ordine și siguranță publică sub ordinele Consiliului dirigent-resortul internelor”. Regimentul 9 Jandarmi l-a avut drept prim comandant pe locotenent-colonel Ioan Popovici și a avut garnizoana în Arad între anii 1919-1920, ulterior fiind dislocat la Timișoara. Cazarma Regimentului 9 Jandarmi Arad era situată pe strada Weitzer Janos (ulterior I.C. Brătianu) nr. 9 din Arad (astăzi strada Lucian Blaga). Anul acesta, „Ziua unității a fost marcată, în avans, cu ocazia evaluării inspectoratului în data de 26 ianuarie, în Sala de tradiții a inspectoratului, activitate la care au participat efectivele unității”, a transmis Jandarmeria Arad.
Trimite articolul
XPai, maimutele rosii au creat o breșă uriasa dupa 1947, cand, au monopolizat jandarmeria, trecand-o in randul miliției politice ca fiind o unealta de represiune impotriva poporului roman.
-
Bine punctat “cinefil”. De la înființarea ei și până în prezent au fost si sunt unealta de represiune a statului!!!