Între timp, toate florile care au fost plantate în Piața Avram Iancu, în jardiniere, s-au înecat și s-au uscat. Jardinierele dreptunghiulare au la bază două țevi de scurgere subțiri cât degetul mic de la mână. E de la sine înțeles că o piatră sau bucăți compacte de pământ pot obtura scurgerea. Rezultatul? Florile se ofilesc în băltuțele ce se formează în ghivecele noi. Acum, toate jardinierele nou nouțe, din betonul gri, au nevoie de aceste găuri. Şi nu sunt puține, 250 de bucăți. Ne întrebăm, pe bună dreptate, cum de prețul usturător plătit din banii arădenilor nu a prevăzut acest aspect.
730 de muncitori plătiți pe o lună
Ei bine? Fără să fim cârcotași și fără să căutăm nod în papură, ci doar din dorința de a expune problema într-un mod obiectiv, în lipsa prețului pentru toate jardinierele achiziționate, am făcut un calcul ca exemplu.
Dacă plecăm de la costul real de 980 lei jardiniera mare și facem o medie imaginară la 700 de lei costul pentru toate cele 250 de jardiniere cumpărate, rezultă totuși o sumă fabuloasă. Municipalitatea a ales să plătească, după exemplul nostru, 175.000 lei, aproximativ 40.000 euro. În total au fost achiziționate bănci metal și lemn, coșuri stradale, rastele biciclete, pergole și jardiniere în valoare de 730.000 lei fără TVA, adică peste 162.000 euro. Chiar dacă nu par mulți bani, considerăm că achizițiile de mobilier stradal trebuie să fie totuși de calitate, ieftine și cu cel puțin trei oferte de preț – oferte reale nu clientelare, cu aspect și de fapt în interesul contribuabilului. Imaginați-vă de exemplu că din această sumă, de 730.000 lei, pot fi plătiți pe o lună nu mai puțin de 730 de arădeni cu salariul minim pe economie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!