Încă din capul locului ne dorim să gratulăm Administrația Locală pentru că a reușit să rezolve ca pseudo-parcarea de lângă liniile de tramvai de la kilometrul 0 să fie desființată. Soluția găsită de Municipalitate, cea cu jardiniere, pare la prima vedere una în regulă. Dacă privim mai atent, însă, spre zonă, odată cu privirea apar şi întrebările, deloc de neglijat. Una din problemele pe care le-am identificat, alături de cititorii noştri, pe lângă aspectul comunist al acestora, care pune sub semnul îndoielii gustul artistic al celor care au ales acest model, este prețul plătit pentru fiecare jardinieră: 980 lei o jardinieră dreptunghiulară.
O sumă fabuloasă, spunem noi, care ne duce cu gândul la achiziția de mobilier stradal pentru pietonala Mețianu, unde o bancă a costat nu mai mult, nu mai puţin de 8.000 de euro. Şi ne ducem bine cu gândul acolo căci, pe surse, am aflat că aceiași firmă care a asigurat mobilierul scump de pe pietonala Mețianu, a furnizat și jardinierele de acum. O firmă care îşi vinde scump produsele, din punctul nostru de vedere.
60 de jardiniere la kilometrul 0
Revenind la jardinierele din parcare, vă informăm că aici au fost montate 60 de jardiniere dreptunghiulare, în valoare totală de 58.800 lei, adică 13.674 de euro. Aproape cât două bănci de pe Mețianu. Cu siguranță, o soluție mult mai puţin costisitoare, dacă e să eliminăm din calcul pe cea a jardinierelor mai ieftine (poate greu de găsit pe piaţa românească), ar fi fost montarea unor indicatoare de circulație care să interzică parcarea acolo. Astfel, polițiștii ar fi putut da amenzi până când toți șoferii ar fi înțeles că trebuie să respecte regulile pe care le încălcau lejer în lipsa reglementărilor şi a sancţiunilor. Problema ar fi fost, ce-i drept, rezolvată, în ritm de melc, dar nici n-ar mai fi contat după doi ani în care lângă Monumentul Revoluţiei s-a parcat non-stop, chiar şi cu riscul asumat de a bloca circulaţia tramvaielor.
Mobilier de 170.000 euro
Am luat legătura cu reprezentanții Municipalității pe acest subiect iar răspunsul a venit şi el, încet, dar a venit. „Urmare a solicitării de informații referitoare la noile jardiniere de beton amplasate pe domeniul public, precizăm că acestea au fost achiziționate în cadrul unui lot de mobilier urban care cuprinde : bănci metal + lemn – 350 buc; coșuri stradale metal + lemn – 150 buc; rastele biciclete – 10 buc; jardiniere beton – 250 buc; coșuri stradale beton – 35 buc; ansamblu bancă beton + 2 jardiniere – 8 buc; pergole din lemn tip arcadă – 30 buc. Elementele de mobilier urban sunt destinate amplasării pe domeniul public și la asociații de proprietari (bănci și coșuri). Costul unei jardiniere dreptunghiulare este de 980 lei. Valoarea totală a achiziției este de 730.000 lei + TVA. Contractul a fost încheiat în luna februarie 2016, prin licitație publică”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Muncipiului Arad.
Cine decide estetic
Aproximativ 170.000 euro este costul celor amintite mai sus. Lăsăm la atitudinea fiecărui arădean să își facă singur calculele de pe domeniul public. Să decidă dacă este mult sau puțin cât s-a cheltuit pe jardiniere. Dacă acestea sunt frumoase sau nu. Dacă au fost alegerea cea mai bună. Arădenii care ne-au sunat la redacţie au criticat modul în care arată jardinierele de secol 21. Alţii ne-au întrebat cât au costat. Noi ne-am făcut daroria şi v-am oferit preţul corect. Restul…
Citiți principiile noastre de moderare aici!