ARAD. „O pată neplăcută pentru Parohia Şega II” – astfel caracterizează preotul paroh Zaharia Iova problemele pe care le aduce în discuţie unul dintre muncitorii care au lucrat în ultimii şase ani la construcţia noii biserici de la UTA. Ştefan Covaci, fierar-betonist, a descoperit că „mai multe turnări care s-au făcut începând din vara anului 2012, sunt de mântuială, s-au făcut nerespectându-se planul de construcţie a bisericii. În plăcile de susţinere ale celor patru turnuri din spate, nu s-au băgat grinzile şi fierul beton de 25. Aproximativ şase tone de fier beton trebuiau băgate în plăcile de rezistenţă şi nu s-a pus niciun kilogram! Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar putea întâmpla… să se dărâme turnurile…” – spune Ştefan Covaci. El susţine că a descoperit aceste probleme după ce i-a picat în mână proiectul construcţiei, adică la sfârşitul lui ianuarie 2013.
„Până atunci, n-am văzut niciun plan. Noi, muncitorii, lucram pe baza indicaţiilor primite de la şeful de echipă. Când acesta a plecat din firmă, atunci am văzut documentele şi mi-am dat seama că proiectul nu a fost respectat, că nu s-a pus fier beton şi cred că ăsta ar putea fi un lucru foarte periculos” – zice fierar-betonsitul.
Se impune expertiza
Ing. Ovidiu Gerald Chambre, administrator al SC Milenium Construct SRL, firma care se ocupă de construcţia bisericii, nici nu vrea să ia în calcul veridicitatea afirmaţiilor muncitorului. „Chiar credeţi că nu s-a pus fier beton? Cum să nu se respecte proiectul? Cine se joacă cu aşa ceva? Noi avem acte, avem fotografii care dovedesc că nu e aşa. Dar, dacă el susţine aşa ceva, o să facem o expertiză să vedem dacă ceea ce susţine este adevărat. Iar dacă este adevărat, el este unul dintre cei vinovaţi pentru că el a lucrat efectiv acolo şi avea acces la proiect, trebuia să respecte proiectul” – susţine administratorul „Milenium Construct”.
Întrebat dacă un simplu muncitor are obligaţia să lucreze cu proiectul în mână, dacă un fierar betonist ştie să „citească” proiectul, ing. Chambre a spus că muncitorul trebuia să facă asta „împreună cu şeful de echipă”.
Concluzia? Iată ce crede reprezentantul constructorului: „O să facem o expertiză, că nu poate să rămână… Dacă el a dat drumul la nişte porumbei şi se adevereşte că sunt minciuni, el va suporta nişte consecinţe. Dacă se dovedeşte că ceea ce spune nu sunt minciuni, atunci cine nu a repsectat proiectul – şeful lui de echipă, cu el, cu echipa – o să suporte consecinţele. Treaba e clară” – punctează ing. Ovidiu Gerald Chambre.
Să se facă lumină!
Preotul Zaharia Iova, susţine că nu a aflat care este, concret, problema de la biserică decât săptămâna aceasta. „În ianuarie, respectivul (Ştefan Covaci-n.r.) mi-a spus doar că sunt probleme, dar nu mi-a spus despre ce este vorba exact. Acum mi-a trimis o scrisoare în care a prezentat detalii. Imediat ce am aflat, am convocat Consiliul Parohial, în care avem cooptat şi un inginer constructor, a fost de faţă şi respectivul cu sesizarea şi am purtat discuţii pe marginea acestei probleme. Urmează să ne întâlnim şi cu reprezentantul constructorului şi cu dirigintele de şantier – care este plătit de biserică şi care şi-a pus parafa pe toate lucrările efectuate pe şantier. Se impune să facem o analiză. Eu nu aş putea să dau dreptate constructorului sau să dau dreptate celui care a sesizat problemele de la biserică, că aş fi subiectiv. După mintea mea, cred că va trebui făcută o expertiză, de către cei care se pricep, astfel încât adevărul să iasă la iveală.”
De 20 de ani…
Construcţia bisericii de la UTA a început în 1993 şi, după 20 de ani, e departe de a fi finalizată. Finanţarea lucrărilor a fost asigurată, în majoritate covârşitoare, din donaţiile credincioşilor. Conform preotului paroh Zaharia Iova, e vorba de „câteva zeci de miliarde de lei vechi”. Cât de chibzuit s-au cheltuit aceşti bani, e greu de spus. Cert e că dezvăluirile fierar-betonistului Ştefan Covaci nu dau tocmai bine…
Citiți principiile noastre de moderare aici!