ARAD. Pe 12 februarie, Primăria Arad a lansat în sistemul public de licitaţie invitaţia către firmele interesate să realizeze proiectul tehnic, dar şi să execute lucrarea noului Parc al Copiilor, lucrare denumită „Relocare Parcul Copiilor Arad”, nume care a iscat extrem de multe conflicte pe piaţa politică arădeană anul trecut.
În actele pe care Primăria Arad le-a pregătit pentru licitaţie se precizează faptul că obiectul contractului va fi proiect tehnic şi execuţie relocare Parcul Copiilor Arad, adică un contract de achiziţie publică care vizează plantarea unei noi vegetaţii revigorante şi valorificarea vegetaţiei existente, semănat de gazon, executat de alei pietonale, executat de sistem de iluminat, execuţie instalaţie de irigat, amplasare mobilier urban (cişmea de apă, bănci, coşuri de gunoi) şi elemente de socializare pentru copii, de dezvoltare a abilităţilor, de orientare în spaţiu şi de comunicare şi mişcare (tobogane, castele de lemn, leagăne etc.).
Tot aici se mai arată că proiectarea va consta în elaborarea proiectului tehnic, a caietului de sarcini şi a detaliilor de execuţie, a documentaţiilor pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiei de construire, valoarea acestei lucrări fiind estimată la 67.073 lei.
Primăria a estimat şi valoarea lucrările de execuţie a noului parc la 6.603.681, valoarea totală estimată a întregului proiect fiind de 6.670.754 lei.
În anunţul de iniţiere a licitaţiei, se face referire desigur şi la data limită de depunere a ofertelor, la instrumentele de garantare, la scrisoarea de garanţie, la garanţia de bună execuţie (de 5% din valoarea contractului fără TVA). Şi, desigur, la situaţia personală pe care trebuie să o aibă operatorii economici care vor să intre în bătălia pentru noul parc (lista principalelor lucrări similare executate în ultimi 5 ani, fişa de informaţii privind experienţa similară, valoarea acestora, lista privind personalul cheie responsabil pentru execuţia lucrărilor etc).
Cel mai mic preţ
Primăria va alege, ca de obicei, în cazul acestui gen de licitaţii, oferta cu preţul cel mai scăzut, dosarele putând fi depuse până pe 26 februarie. Poate ar mai trebui menţionat faptul că, de la momentul la care Primăria va semna contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei, aceasta va avea la dispoziţie doar 6 luni să proiecteze şi să execute parcul.
Disputele din trecut
Reamintim cititorilor că relocarea Parcului Copiilor a fost unul dintre cele mai discutate subiecte ale anului trecut, în condiţiile în care din titlul proiectului se înţelegea, din start, că Primăria Arad are de gând să mute Parcul Copiilor din zona centrală în vecinătatea Parcului Europa. După acuze şi proteste cu cărucioare în parcul protejat de arbori, s-a trecut la votului studiului de fezabilitate. Cu acea ocazie, primarul Gheorghe Falcă a încercat să le explice aleşilor că nu este vorba de desfiinţarea actualului parc al copiilor, ci de crearea unui nou, lângă Parcul Europa. Sigura problema, în viziunea executivului, a fost titlul proiectului care conţine cuvântul relocare, însă, deşi Opoziţia a vrut, prin vocea Liei Ardelean, să schimbe, de siguranţă, titlul hotărârii, pentru a nu se ajunge la neplăceri ulterioare, titlul nu a fost schimbat. Motivaţia Primăriei, care dorea prin orice alt mod să garanteze că nu va fi vorba de nici o mutarea a parcului în altă locaţie, a fost că studiul a fost realizat cu acest titlu, comanda fiind deja plătită şi imposibil de modificat pe parcurs.
O prevedere interesantă
Poate cea mai interesantă dintre prevederile cuprinse în caietul de licitaţie face referire la o practică des întâlnită aici, interzicând-o. În acte se aminteşte faptul că preţul contractului nu mai poate fi ajustat.
adriana.barbu@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!