ARAD. Până în 112.903 lei. Atât este dispusă Primăria Arad să plătească pentru joaca copiilor din Arad. Câteva zone din oraş au fost luate la ţintă de Municipalitate urmând ca aici să fie amenajate câteva locuri de joacă pentru copii. Totul se va întâmpla anul viitor, însă Primăria a lansat acum procedura de achiziţie pentru echipamentele necesare locurilor de joacă.
Intenţia executivului local are la bază, ce-i drept, cererile tot mai numeroase venite din partea arădenilor de amenajare a unor astfel de locuri. Zonele în care vor fi ridicate acestea merg, potrivit reprezentanţilor Primăriei, pe principiul repartizării cât mai uniforme a acestora pe domeniul public.
Ce scopuri mai ascunde această procedură? „În acest scop se urmăreşte achiziţionarea unor elemente de joacă care să nu dăuneze mediului, să aducă posibilitatea copiilor de a evolua putând să se joace şi să se mişte în acelaşi timp, să-şi dezvolte abilităţile fizice, sociale, creativitatea, percepţia senzorială şi care să prezinte siguranţă, fiabilitate, estetică”, se arată în caietul de sarcini.
Conform aceluiaşi document, echipamentele de joacă şi panourile laterale fabricate preponderent din lemn vor trebui să aibă suprafaţa şi marginile şlefuite, să fie tratate împotriva îmbătrânirii premature, împotriva degradării la acţiunea agenţilor atmosferici (umiditate, îngheţ, dezgheţ), împotriva focului (ignifug). Tot ca cerinţe pentru firmele care vor să se ia la bătaie pentru această ofertă a Municipalităţii sunt amintite, printre altele, materialele elementelor de decor şi protecţie, care trebuie să fie impermeabile şi termostabile, leagănele (hintele), care vor fi dotate cu 2 scaune – leagănul mare (hinta mare) pentru grupa de vârstă 7-14 ani, iar leagănul mic (hinta mică) pentru grupa de vârstă 1-7 ani etc.
Măsuri de siguranţă
Împrejmuirea locurilor de joacă se va face cu stâlpi din ţeavă pătrată iar închiderile între stâlpi se vor realiza cu plasă. Sunt prevăzute şi alte măsuri de siguranţă în caietul de sarcini. De pildă, în perimetrele de aterizare ale toboganelor, leagănelor şi balansoarelor se vor realiza suprafeţe prevăzute cu pavele de cauciuc care să prevină accidentarea copiilor în caz de cădere. Montarea acestora se va face pe un pat de nisip sau pe o suprafaţă plană (beton/asfalt) prin lipire, iar bordurile se vor face din lemn impregnat cu substanţe rezistente la apă.
Necesarul pentru joacă
La final, în urma licitaţiei, Primăria Arad vrea să amenajeze cinci locuri de joacă noi pentru care a făcut un necesar: 16 leagăne cu două locuri, 3 module de joacă, două tobogane spiral cu turn, 5 balansoare din lemn, 40 de pavele din cauciuc, 6 gropi de nisip. Firmele interesate să creeze cele cinci locuri de joacă în Arad pot depune ofertele doar până pe 10 decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!