Când mergi cu copilul în parc, te aștepți ca locurile de joacă, chiar dacă nu sunt ele foarte bine întreținute sau curate, să fie sigure, cel puţin, pentru copil, fără a exista riscul unor accidente. Ei bine, în municipiu, parcurile de joacă pentru copii sunt adevărate capcane, pline de cuie, scânduri rupte și, în principal, jucării care par că ar fi trecut prin mâinile vandalilor. Situația, din păcate, nu este singulară, ci o regăsim atât în locurile de joacă din cartiere, cât și în cele trei parcuri centrale – Parcul Copiilor din zona Filarmonicii, Parcul Aventura Voinicilor – zona Polivalentă și Parcul de la Pădurice.
Cu ce se confruntă părinții care merg zi de zi la locurile de joacă cu copiii, e greu de descris. Trebuie mereu să fie atenți ca cei mici să nu se taie, să nu cadă de pe construcțiile din lemnul putrezit și șubred și să fie mereu lângă ei, asumându-și un mare risc atunci când îi lasă să se dea în leagăn sau că se urce pe tobogane.
Din păcate, deocamdată nu există o soluție pentru ca cei mici să aibă locuri de joacă decente. Municipalitatea caută o firmă care să întrețină parcurile, dar licitația a fost amânată în mai multe rânduri. Dacă nici până acum nu se prea întrețineau locurile de joacă, din această primăvară de când a expirat contractul firmei ce s-a ocupat de parcuri, locurile de joacă au ajuns ruine.
Desigur, vina nu revine doar administrației, care nu a reușit să asigure o continuitate în întreținerea parcurilor, ci și arădenilor care au ales să vandalizeze locurile de joacă, rupând scânduri, aruncând gunoaie sau pur și simplu distrugând tot ceea ce se putea.
O simplă plimbare prin parcurile dedicate copiilor din municipiu ne conferă o imagine tristă a ceea ce însemnă locuri de joacă. Balansoarele sunt de cele mai multe ori rupte, leagănele nu mai prezintă siguranță având lipsă bucățile de lemn ce asigurau copilul pe scaun, iar alte jucării stau să se prăbușească. Un exemplu în acest sens este mașinuța din Parcul Aventura Voinicilor, care a rămas cu doar 3 roți, are câteva scânduri lipsă, iar bancheta din față se mai ține în doar 2 cuie. Ei bine, cei mici se joacă chiar și așa, deși putem spune că un oraș ca Aradul ar trebui să arate ceva mai mult interes și pentru copii. Din păcate, nu vorbim doar de jucării distruse, ci de adevărate pericole. În majoritatea parcurilor, locurile de joacă sunt pline de cuie care cu puțină neatenție pot provoca răni grave.
Soluții temporare
Părinții au sesizat în repetate rânduri serviciul ce ar trebui să asigure întreținerea parcurilor și locurilor de joacă, dar deocamdată soluțiile sunt doar unele temporare. Practic, după mai multe sesizări, cei din cadrul administrației merg pe teren, ridică mobilierul de joacă – balansoar, leagăn, tobogan – cu probleme, locul este nivelat și… gata. Se trece mai departe! S-a ajuns ca, de exemplu, în zona dedicată copiilor mai mici din Parcul Aventura Voinicilor, să mai rămână doar amintirea unor balansoare pe bază de arc. Dacă la început erau 6 astfel de balansoare, acum mai este doar unul, și acela fiind de fapt doar o bucată de scândură pe un arc.
Ce spune Primăria?
Cum privește Primăria Municipiului Arad această problemă? Ralu Cotrău, purtător de cuvânt în cadrul instituției, ne-a declarat: „Municipalitatea are în vedere atât reparaţii, cât şi îmbunătăţiri estetice ale locurilor de joacă din municipiu. Suntem în procedură de achiziţie a lucrărilor de reparaţii şi întreţinere locuri de joacă şi mobilier urban amplasate pe domeniul public. În aceste condiţii, suntem nevoiţi să înlăturăm provizoriu orice element care ar putea constitui un pericol pentru cei mici”. Așadar, până când licitația nu va fi atribuită, ceea ce ar mai putea dura dat fiind faptul că din aprilie se tot încearcă atribuirea contractului, parcurile rămân la fel de neîngrijite și degradarea va continua.
Degradare în 3 ani
Parcul Aventura Voinicilor, cel din zona Polivalentă, a fost inaugurat acum nu mai puțin de 3 ani. Dacă atunci totul era colorat, nou și frumos, acum parcul a ajuns de nerecunoscut. Scândurile rupte și cuiele caracterizează aproape fiecare joc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!