În 20 octombrie se împlinesc doi ani de când s-a reluat activitatea la noul ansamblu „Lioara” din Buteni. Sufletul acestei formaţii este coregraful Dan Broştean, care ne-a informat că ansamblul pe care îl pregăteşte cuprinde trei generaţii de copii: cu vârste între 6-10 ani, 10-14 ani şi peste 14 ani. Repetiţiile se fac tot pe generaţii, sâmbăta şi duminica între orele 16-22, la Căminul cultural „Ion Vidu” din Buteni.
„Avem dansuri zonale de pe Crişul Alb dar şi din Secusigiu, Bihor, Someş, Oaş. Iar copiii vin nu numai din satele comunei dar şi de la Joia Mare, Bârsa, Sebiş şi Chisindia. De când am reînceput repetiţiile am avut numai succese: am prezentat spectacole la sărbătorile câmpeneşti, anul trecut am luat locul III şi anul acesta locul II la Festivalul interjudeţean al folclorului autentic «Autentic Fest», cu formaţia de dansatori între 10-14 ani”.
Se caută un Mecena
Am mai aflat cât de greu e să te descurci cu cheltuielile pe care le presupune fiinţarea unui ansamblu folcloric. Costumele sunt făcute de părinţi (în concursuri se mai folosesc vechile costume care aparţin căminului cultural), pentru transportul micilor artişti la spectacole şi concursuri mai sar în ajutor primăria şi şcoala. Dar ideal ar fi dacă s-ar găsi un sponsor pe care ansamblul „Lioara” să-l reprezinte. Renumele pe care l-au câştigat micii dansatori a făcut ca deja să primească invitaţii în Franţa şi Serbia dar pentru a face aceste turnee este nevoie de bani. Poate se găseşte cineva interesat să investească şi în păstrarea folclorului nostru autentic şi să-i „sub aripa protectoare”. Este aşteptat la Buteni unde se lucrează cu dăruire pentru ca jocul popular să fie învăţat de cât mai mulţi copii.
JA-V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!