Cu un concert de Wolfgang Amadeus Mozart și o simfonie de Franz Schubert îi așteaptă artiștii Filarmonicii Arad pe iubitorii de muzică clasică joi, 26 mai, la Palatul Cultural. Alături de arădeni vor urca pe scenă și dirijorul Matei Corvin și flautistul Cătălin Oprițoiu.
Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, flautistul Cătălin Oprițoiu are un palmares bogat, câștigând în repetate rânduri Concursul Internațional „Constantin Silvestri”, Concursul Național de Interpretare sau la concursuri internaționale de flaut (Timișoara, Volos-Crecia). A concertat pe scene din țară și din străinătate, în fața publicului din Elveția, Spania, Franța, Italia, Austria, Germania, Japonia sau Coreea de Sud.
Născut în 1953, dirijorul și flautistul Matei Corvin a absolvit Conservatorul bucureștean în 1976, părăsind țara în 1983. Prin concurs, doi ani mai târziu ocupă poziția de flaut solo al Orchestrei Simfonice din Cape Town, Africa de Sud. În anul 2000 a fost numit director muzical și prim dirijor al orchestrei Cape Town Sinfonia, iar un an mai târziu director fondator și prim dirijor al orchestrei Cape Town Concert Orchestra.
Cei doi vor interpreta joi, alături de artiștii arădeni, Concertul nr.1 în sol major pentru flaut și orchestră K.313, compus de Wolfgang Amadeus Mozart în urmă cu aproape 250 de ani, la Mannheim. Mozart a scris acest concert pentru flaut, precum și concertul K 314 și cvartetele cu flaut K 285, K 285a și K 285b pentru clientul olandez De Jean, un iubitor de muzică foarte pasionat de acest instrument. Personalul acestei opere este clasicul concertelor lui Mozart: două oboi, două coarne în sol, corzile (prima și a doua vioară, viole, violoncel și contrabas) și, desigur, instrumentul principal al acestui concert: flautul transversal.
Cea de-a doua compoziție ce va fi interpretată joi este Simfonia nr.4 în do minor D 417 „Tragica”, compus de Franz Schubert. Finalizată la Viena în aprilie 1816, când Schubert avea vârsta de doar 19 ani, fiind una dintre cele două simfonii compuse într-o tonalitate minoră. Prima reprezentație a avut loc la Leipzig pe 19 noiembrie 1849, la mai bine de 20 de ani de la moartea compozitorului. Durata compoziției este de aproximativ 30 de minute. Titlul se datorează compozitorului însuși.
Citiți principiile noastre de moderare aici!