Au încercat, dar nu au reuşit. Decizii luate de primarii judeţului sau de consiliile locale au fost anulate sau au ajuns în instanţă după ce a fost sesizată de către Prefectura Arad nelegalitatea lor. Taxe speciale introduse de edilii locali sau drepturi pentru angajaţii primăriei au fost revocate de către aceiaşi emitenţi sau se află pe rolul instanţelor de judecată. În total, sunt 27 de acte administrative din care 14 sunt hotărâri de Consilii Locale şi 13 sunt dispoziţii emise de primari. Ce şi-au dorit edilii sau consilierii locali în anul 2011 pentru ei reiese din raportul pus la dispoziţie de Prefectura Arad.
Una din cele mai avantajoase hotărâri a fost cea emisă de Consiliul Local Şimand prin care se aproba scutirea de la plata taxelor şi impozitelor a angajaţilor primăriei. Respectiva hotărâre a fost votată în luna februarie a anului trecut şi fost revocată în toamna aceluiaşi an, după sesizarea instanţei.
Şi tot la Şimand a fost introdusă prin votul consilierilor o taxă specială pentru întabulare, în cuantum de 0,02 lei / mp / suprafață de teren. În acest moment, Hotărârea nr.29 din martie 2011 se află pe rolul instanţei arădene. La Chişineu Criş, prin două dispoziţii ale primarului oraşului a fost propusă angajarea de personal pentru postul de şofer primar, precum şi pentru cel de referent, asta în condiţiile în care posturile în sistemul bugetar sunt încă blocate. Şi tot la aceeaşi primărie, consilierii locali au aprobat amenajarea unei părcări fără licitaţie, act revocat după câteva luni.
O altă categorie de acte ilegale e cea care face trimitere la diferite terenuri date în folosinţă gratuită (cazul Fântânele sau Sântana) sau trecerea unor terenuri din proprietatea statului în cea privată (cazul Sintea Mare sau Târnova). Şi tot la capitolul ilegalităţi sunt deciziile luate în lipsă de cvorum, cele mai multe pentru aprobarea de fonduri suplimentare la diferite lucrări sau pentru împrumuturi bancare.
Fără culoare politică
Din raportul Prefecturii, primarii găsiţi cu nereguli sunt şi din partea opoziţiei (Şimand, Chişineu Criş, Târnova) dar şi din partea puterii (Sintea Mare, Sântana, Hălmagiu, Şiria). E drept că în cazul celor de la putere acţiunile sunt în aşteptare (Sintea Mare, Şiria, Sântana), în timp ce în celelate cazuri majoritatea sunt deja pe rolul instanţelor de judecată. Printre primăriile menţionate cu nereguli nu se află însă şi cea din municipiu, doar Consiliul Judeţean Arad fiind pe lista neagră prin hotărârea care aproba punerea în executare a sentinţei privind acordarea suplimentului postului şi suplimentului treptei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!