Arad. Au rămas pe jumătate: jumătate de orchestră, jumătate de cor, conflict 100% și o singură revendicare: plecarea lui Alin Văcean din fruntea instituției de cultură. Aceasta a fost cererea sindicaliștilor din Filarmonica arădeană care au protestat ieri pe treptele Filarmonicii pentru că numărul angajaților a scăzut la jumătate în ultimii ani, pentru că nu există niciun dialog civilizat, fără jigniri între cele două părți (sindicat și patronat), pentru că dreptatea vine doar dinspre justiție, pentru că nu se mai poate lucra cu directorul actual, pentru că parte din angajații instituției sunt dați la o parte pentru ca locul lor să fie luat de colaboratori angajați. „Am avut o grevă de trei săptămâni, am avut cel puțin 15 întâlniri, ultimele dintre ele fiind desfășurate în prezența reprezentanților primăriei pentru că altfel nu puteam discuta cu directorul actual, unele au fost întrerupte din cauza jignirilor care ne-au fost aduse de către directorul Văcean. Nu se mai poate continua așa. În comisia de disciplină a fost numit un pompier și un administrator care ne dau afară”, a declarat vicepreședintele sindicatului, Tiberiu Variaș.
Concert-maestrul, temă de război
Poate nici nu ar fi fost marți un protest dacă nu s-ar mai fi întâmplat ceva care i-a revoltat, din nou, pe sindicaliști, Postul de concert-maestru, vacant de mai bine de 5 ani, asigurat de către un instrumentist, benevol, va fi ocupat de un colaborator: „Avem un solist instrumentist care îndeplinește această funcție benevol, neplătit, în cele mai bune condiții, artistic ireproşabil. Se încearcă înlăturarea lui și aducerea unor colaboratori care să îndeplinească această funcție. Nu putem accepta așa ceva”, a subliniat Variaș. Au ieșit în fața arădenilor și au cerut, pentru a câta oară, înlăturarea directorului Alin Văcean. În liniște, în spatele lanțului de banere expus, alături de ei fiind melomanii arădeni veniți să îi susțină.
Alături de instrumentiști
Discreți și eleganți, parte din melomanii arădeni au urcat treptele Filarmonicii, au trecut de cordonul cu proteste și s-au alăturat taberei sindicaliștilor. Din respect, din dragoste, din solidaritate cu cei care în fiecare joi le aduc muzica în suflete.
„Am venit să îi sprijinim pe cei din din Filarmonică. Sunt unul dintre cei care vin să-i asculte pe acești instrumentiști de foarte mulți ani. Nu îmi pot închipui cum ar arăta Aradul fără Filarmonică…”, a declarat unul dintre melomanii veniți la protest.
„Am venit din simpatie pentru orchestră. Avem abonament, venim în fiecare joi și ne pare rău pentru ceea ce se întâmplă până acum. Adevărul esta că domnul Văcean a avut un comportament nepotrivit și față de noi, spectatorii. De multe ori ne-a luat cu «tu» și dacă vă uitați la noi, mulți dintre noi am putea să-i fim părinți sau chiar bunici. Am scris despre nemulțumirea noastră în registrul pentru sugestii și reclamații, după care a renunțat să ni se mai adreseze așa”.
Cum ar arăta Aradul fără Filarmonică? „Ar fi îngrozitor. Și uneori cred că asta se dorește, altfel nu îmi explic de ce de jumătate de an nimeni nu a rezolvat această situație. Nu cred că celor din primărie le prea pasă. Pe domnul primar nu l-am văzut niciodată la concert, pe domnul viceprimar (n.r. Levente Bognar) l-am văzut”, a relatat una dintre doamnele venite la protest.
Și așteptări
Toți așteaptăfinalizarea anchetei comisiilor de la Primăriei menite să verifice situația de la Filarmonică și să prezinte concluziile. „Sperăm că se va da un rezultat favorabil Filarmonicii, instituției de cultură”, a subliniat liderul de sindicat Mihai Dogaru, actualmente colaborator al Filarmonicii din Timișoara. JA-M.A.
Concedieri şi reangajări
De la numirea lui Văcean în fruntea instituției, au fost dați afară 2 tineri instrumentiști care au fost reangajați după ce au câștigat în instanță procesul intentat conducerii Filarmonicii. Apoi a fost dat afară liderul de sindicat, Mihai Dogaru, care a acționat și el în instanță instituția, proces în curs de judecare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!