Direcția Națională Anticorupție a anunțat că l-a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Eugen Silviu Poșiar, medic primar, șeful Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara (angajat ca personal contractual civil), pentru infracțiunile de
luare de mită (2 fapte), trafic de influență (2 fapte) și fals intelectual în formă continuată (2 fapte). Alături de medic, în același dosar, a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, Elena Corina Iliuță, asistentă medicală în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara, pentru două infracțiuni de fals intelectual în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „în contextul în care, în rândul personalului Penitenciarului Arad s-a constatat o intensificare a preocupărilor legate de încetarea raporturilor de serviciu prin pensionare medicală, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, inculpatul Poșiar Eugen Silviu, în calitate de medic primar, șef al Secției Medicină Internă din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara, a primit de la două persoane care doreau să se pensioneze anticipat în modalitatea amintită, suma totală de 3.400 lei. De asemenea, medicul a mai pretins de la aceleași persoane 300 lei și o sumă neprecizată de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă pensionarea celor două persoane din motive medicale. Pentru a crea aparența că persoanele respective sufereau de afecțiuni care permiteau această modalitate de încetare a raporturilor de serviciu, medicul Poșiar Eugen Silviu și asistenta Iliuță Elena Corina au făcut mențiuni nereale în dosarul medical al celor două persoane (internări fictive, presupuse proceduri medicale, etc.)”.
Peste 70 de angajați pensionați
Medicul primar a fost reținut, în 18 octombrie, pentru 24 de ore de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timișoara, iar ulterior a fost arestat preventiv. Potrivit comunicatului remis de procurorii anticorupție la acea dată, „peste 70 de persoane din cadrul Penitenciarului Arad cu vârste cuprinse între 40 și 48 de ani au beneficiat de pensionare înainte de împlinirea condițiilor legale sau au inițiat demersuri în acest sens”. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul medicului, anchetatorii au găsit peste 150.000 de euro într-un seif. De asemenea, percheziții au avut loc la acea dată și la Penitenciarul Arad, de unde au fost ridicate mai multe documente, toate vizând angajații care s-au pensionat în ultima perioadă. Procurorii au instituit sechestru în ceea ce privește sumele de bani ridicate de la medic, sume care se ridică, potrivit DNA, la 156.950 de euro, 6.480 lei, precum și asupra a două monede din metal prețios în valoare de 5.200 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!